Kenneth Branagh
Data urodzenia: 1960-12-10
Miejsce urodzenia: Belfast, Irlandia Północna, Wielka Brytania
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1/ Emma Thompson (20.08.1989 - 1995; rozwód); 2/ Lindsay Brunnock (od 24.05.2003)

Biografia:
Branagh, określany mianem "cudownego dziecka" brytyjskiej sceny i często porównywany do Orsona Wellesa i Laurence Oliviera, urodził się w Irlandii a do Anglii przyjechał wraz z rodziną w wieku 10. lat. Od młodości był zafascynowany Szekspirem. Po ukończeniu Royal Academy of Dramatic Art zaczął występować na West Endzie i szybko zdobył popularność. W wieku 23. lat przyłączył się do Royal Shakespeare Company i w 1984 r. wystąpił na scenie w sztuce "Henryk V". Zebrał wspaniałe recenzje i trzy lata później wyprodukował i wyreżyserował spektakl, w którym również zagrał: "Romeo i Julia". Po tym przedstawieniu, czując, że dalsza współpraca z Royal Shakespeare Company będzie go tylko ograniczała w pracy twórczej założył własny zespół Renaissance Theater Company. Nad grupą patronat objął sam książę Karol. Po udanych występach na scenie: "Hamlet", "Król Lear", Branagh zainteresował się filmem. Od jakiegoś czasu był już znany z produkcji telewizyjnych, ale międzynarodową sławę przyniósł mu dopiero w roku 1989 "Henryk V". Filmowa wersja dramatu Szekspira spotkała się z owacyjnym przyjęciem zarówno krytyków, jak i publiczności. Po zrobieniu kilku innych filmów w roku 1993 Branagh wrócił do autora "Hamleta" i nakręcił "Wiele hałasu o nic". Film okazał się przebojem a z Branagha w oczach wielu ludzi uczynił popularyzatora twórczości Szekspira.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
7.9
Wiele hałasu o nic (1993)
Much Ado About Nothing
7.9
Przyjaciele Petera (1992)
Peter's Friends
7.4
7.5
Henryk V (1989)
Henry V

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.6 2011 Andrew
7.8
Radio na fali
Boat That Rocked, The
2009 Andrew
7.7 2008 Kurt Wallander
6.5
10 dni do wojny
10 Days to War
2008 Pułkownik Tim Collins
7.9
Zanim przywędrowały dinozaury
Walking with Monsters
2005 (narrator) (on sam)
9.0 2003 (narrator)
8.0
Wędrówki z bestiami
Walking with Beasts
2001 Narrator (wersja brytyjska)
7.5
Jak zabić psa sąsiada?
How to Kill Your Neighbor's Dog
2000 Andrew
6.2
Bardzo dziki Zachód
Wild Wild West
1999 Andrew
8.2
Wędrówki z dinozaurami
Walking With Dinosaurs
1999 Narrator (UK version)
7.1 1998 Andrew
8.0
Sztuka latania
Theory of Flight, The
1998 Richard
9.0 1998 Płk. Evans
0.0 1997 (narrator)
7.9
Otello
Othello
1995 Andrew
7.6 1994 Andrew
7.9
Wiele hałasu o nic
Much Ado About Nothing
1993 Andrew
8.2
Dzieci swinga
Swing Kids
1993 Herr Knopp, Gestapo(niewymieniony w czołówce)
7.9
Przyjaciele Petera
Peter's Friends
1992 Andrew
8.3 1992 (gościnnie) (on sam)
7.4
Umrzeć powtórnie
Dead Again
1991 Andrew
7.5
Henryk V
Henry V
1989 Andrew
8.5 1988 różne role
7.0
Pełnia sezonu
High Season
1987 Andrew
8.5
Koleje wojny
Fortunes of War
1987 Guy Pringle
7.0 1985 Andrew
10.0 1984 Jack Grant
7.3
Rydwany ognia
Chariots of Fire
1981 Andrew
0.0 1981 Robert Clyde Moffat
7.6 1970 Billy (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Kenneth Branagh filmy Kenneth Branagh najlepsze filmy Kenneth Branagh zdjęcia Kenneth Branagh galeria Kenneth Branagh biografia Kenneth Branagh nominacje Kenneth Branagh nagrody i wyróżnienia Kenneth Branagh filmografia Kenneth Branagh aktor Kenneth Branagh reżyser Kenneth Branagh scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.