Keanu Reeves
Data urodzenia: 1964-09-02
Miejsce urodzenia: Bejrut, Liban

Biografia:
Keanu Reeves jest obecnie jednym z najlepiej opłacanych aktorów swojej generacji. Jednak zanim do tego doszło musiał on przebyć bardzo długą rolę. Jego matka miała czterech i mężów i każdy z nich miał zupełne różne zainteresowania i inaczej wyobrażał sobie wychowywanie dzieci. Z tego powodu młody Keanu bywał zarówno na koncertach rockowych jak i na letnich obozach dla młodzieży żydowskiej. Te doświadczenia później przydały mu się bardzo w pracy artystycznej. Kiedy jego matka wyszła po raz drugi za mąż cała rodzina przeprowadziła się do Kanady. W szkole średniej Keanu zainteresował się aktorstwem. Pochłonęło go ono tak bardzo, iż zrezygnował z nauki i poświęcił cały swój czas pracy artystycznej. Po raz pierwszy został dostrzeżony przez krytyków po roli w sztuce "Wolfboy". Następnie wystąpił w kilku kanadyjskich produkcjach telewizyjnych jednak bez większego rozgłosu. W 1986 r. Reeves otrzymał swoją wielką szansę. Został zaangażowany do filmu "Youngblood", gdzie wcielił się w postać hokeisty. Rolą tą zainteresował producentów filmowych i na propozycje pracy nie musiał już długo czekać. W tym samym roku stworzył bardzo dobrą kreację w opartym na wydarzeniach autentycznych obrazie "River\'s Edge". W 1988 r. Reeves zagrał niedużą rolę w głośnym filmie "Niebezpieczne związki" a już rok później wystąpił w "Wielkiej przygodzie Teda i Billa", obrazie który przyniósł aktorowi popularność na całym świecie. Od tamtej pory jego kariera potoczyła się gładko. Wystąpił w wielu znakomitych filmach tworząc doskonałe kreacje: "Moje własne Idaho", "Drakula", "Mały Budda". W 1994 r. Reeves zagrał w obrazie, który stał się ogromnym sukcesem komercyjnym (zarobił 121 mln. dolarów) "Speed: Niebezpieczna szybkość". Uczynił on z Keanu niekwestionowanego gwiazdora a zarazem jednego z najlepiej zarabiających aktorów amerykańskich. Oprócz występowania w filmach pasją Reeves'a jest muzyka. Ma własny zespół pod nazwą Dogstar, z którym nagrywa płyty i koncertuje. W 1996 r. odrzucił rolę w obrazie "Speed 2", za którą oferowano mu 12 mln. dolarów, właśnie dlatego, iż termin zdjęć pokrywał się z terminem trasy koncertowej grupy.
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2013 Kai
0.0 2013 Kai
0.0 2012 Kai
7.7 2011 Kai
0.0 2011 Kai
0.0 2011 Kai
6.6
Prywatne życie Pippy Lee
Private Lives of Pippa Lee, The
2009 Kai
8.8 2005 Kai
7.3
Matrix Reaktywacja
Matrix Reloaded, The
2003 Kai
7.5
Słodki listopad
Sweet November
2001 Kai
7.9 2001 Kai
7.1 2000 Kai
6.1
Obserwator
Watcher, The
2000 Kai
7.7
Matrix
Matrix, The
1999 Kai
7.5
Akcja!
Action
1999 Kai
6.3
Reakcja łańcuchowa
Chain Reaction
1996 Kai
6.4 1996 Kai
6.7 1995 Kai
7.6
Spacer w chmurach
Walk in the Clouds, A
1995 Kai
7.1
Mały Budda
Little Buddha
1993 Kai
7.9
Wiele hałasu o nic
Much Ado About Nothing
1993 Kai
6.4 1993 Kai
7.7
Drakula
Dracula
1992 Kai
8.3 1992 Kai
7.2
Na fali
Point Break
1991 Kai
7.4
Kocham cię na zabój
I Love You to Death
1990 Kai
6.8
Ciotka Julia i skryba
Tune in Tomorrow...
1990 Kai
6.8
Spokojnie, tatuśku
Parenthood
1989 Kai
6.7
Wspaniała przygoda Billa i Teda
Bill & Ted's Excellent Adventure
1989 Kai
8.0
Niebezpieczne związki
Dangerous Liaisons
1988 Kai
7.0
Poprzednia noc
Night Before, The
1988 Kai
10.0 1987 Kai
7.5 1986 Kai
7.0 1985 Kai

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Keanu Reeves filmy Keanu Reeves najlepsze filmy Keanu Reeves zdjęcia Keanu Reeves galeria Keanu Reeves biografia Keanu Reeves nominacje Keanu Reeves nagrody i wyróżnienia Keanu Reeves filmografia Keanu Reeves aktor Keanu Reeves reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.