Juliette Binoche
Data urodzenia: 1964-03-09
Miejsce urodzenia: Paryż, Francja

Biografia:
Aktorka o pociągającej urodzie, która zyskała uznanie rolą powściągliwej Terezy w "Nieznośnej lekkości bytu". Binoche zadebiutowała w wieku dwudziestu lat we francuskiej produkcji "Les Nanas" (1984). W filmach wybitnych francuskich reżyserów w pełni zaprezentowała swój talent. Pojawiła się w dziele Jean-Luca Godarda "Je vous salue, Marie" (1985), gdzie zagrała zazdrosną byłą kochankę Josepha, oraz w "Złej krwi" (1986). Po świetnej roli w "Nieznośnej lekkości bytu" Binoche wróciła do rodzinnej Francji i jedynie od czasu do czasu podróżowała do Stanów, by zagrać tam w filmach. Pojawiła się jako polska prostytutka, zaprzyjaźniona ze Scottem Glennem (zawoalowana postać Henry'ego Millera) w odcinku serialu HBO "Women & Men II", nakręconego przez Mike'a Figgisa. Binoche dalej umacniała swoją pozycję w "Damage" (1992) Louisa Malles i "Niebieskim", pierwszej części trylogii Krzysztofa Kieślowskiego, gdzie zagrała kobietę zmagającą się z teraźniejszością po przeżytej tragedii. Zdobyła nagrodę dla najlepszej aktorki na Festiwalu Filmowym w Wenecji.
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.1 2012 Didi Fancher
6.7
Zakochana bez pamięci
La Vie d'une autre
2012 Marie Speranski
0.0 2011 Didi Fancher
7.0 2011 Didi Fancher
8.6 2011 Didi Fancher
0.0 2011 Didi Fancher
0.0 2010 Didi Fancher
6.5
Zapiski z Toskanii
Copie conforme
2010 Didi Fancher
7.1
Kod nieznany
Code inconnu: Récit incomplet de divers voyages
2000 Didi Fancher
7.4
Angielski pacjent
English Patient, The
1996 Didi Fancher
7.2
Huzar
Hussard sur le toit, Le
1995 Didi Fancher
8.0 1994 Didi Fancher
8.0 1993 Didi Fancher
7.7
Wichrowe wzgórza
Wuthering Heights
1992 Didi Fancher
6.9
Skaza
Damage
1992 Didi Fancher
0.0 1991 Didi Fancher
0.0 1989 Didi Fancher
7.6
Zła krew
Mauvais sang
1986 Didi Fancher
5.7 1985 Didi Fancher
6.2
Zdrowaś Mario
'Je vous salue, Marie'
1985 Didi Fancher
6.8
Relacje rodzinne
Vie de famille, La
1985 Didi Fancher
0.0 1985 Didi Fancher
5.0 1984 Didi Fancher
9.0 1983 Didi Fancher
8.3 1976 Didi Fancher

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Juliette Binoche filmy Juliette Binoche najlepsze filmy Juliette Binoche zdjęcia Juliette Binoche galeria Juliette Binoche biografia Juliette Binoche nominacje Juliette Binoche nagrody i wyróżnienia Juliette Binoche filmografia Juliette Binoche aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.