Julia Stiles
Data urodzenia: 1981-03-28
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA

Biografia:
Urodziła się i dorastała w Nowym Jorku. Jej ojciec, John, jest nauczycielem, a matka, Judith, ma niewielką firmę ceramiczną. Julia już jako dziecko marzyła o aktorstwie. Gdy skończyła 11 lat, napisała list do dyrektora nowojorskiego La Mama Theater z prośbą o angaż. Jej determinacja i upór spotkały się z tak wielkim podziwem i entuzjazmem, że Julia dostała swój pierwszy epizod. Choć rólka była niewielka, Stiles spodobała się. Wkrótce potem zaczęła regularnie występować na off-Broadwayu. Mimo młodego wieku wiedziała jednak jak o siebie zadbać. Gdy tylko zaczęły się pojawiać pierwsze konkretniejsze propozycje ról, u boku Julii stanął mężczyzna - jej pierwszy w życiu agent. Przed kamerą debiutowała w 1993 roku Zagrała epizod w jednym z odcinków serialu "Ghostwriter". Nieco większą rolę dostała w serialu "Promised Land" trzy lata później. W tym samym 1996 roku zagrała w swym pierwszym filmie kinowym - "I Love You, I Love You Not" Bille'ego Hopkinsa, dramacie obyczajowym z Claire Danes i Jeanne Moreau. Zwróciła na siebie uwagę rolą córki Harrisona Forda w sensacyjnym obrazie Alana J. Pakuli "Zdrada" [97]. Popularność zawdzięcza serii ról w filmach młodzieżowych: "Zakochana złośnica" [99], "Tam gdzie ty" [00] i "W rytmie Hip-Hopu" [01]. Ma na swoim końce również pierwsze udane próby w poważniejszym repertuarze. Zagrała Ofelię w uwspółcześnionej wersji "Hamleta" [00] i Paulę Maurphy w thrillerze "Business of Strangers" [01]. Za ten drugi film otrzymała Golden Satellite Awards dla najlepszej aktorki drugoplanowej. --- Urodziła się 28 marca 1981 roku w Nowym Jorku, gdzie dorastała. Już jako dziecko marzyła o aktorskiej sławie. Kiedy skończyła jedenaście lat, napisała do dyrektora nowojorskiego La Mama Theater list z prośbą o angaż. Na początek dostała epizod i trzy linijki do wygłoszenia. Spodobała się i zaczęła regularnie występować na off-Broadwayu. W 1999 roku ukończyła nowojorską Professional Children's School i rozpoczęła studia na uniwersytecie Columbia. W 1993 roku zadebiutowała przed kamerą epiozodem w jednym z odcinków "Ghostwriter". Pierwszą rolę filmową dostała w "I Love You, I Love You Not" (1996). Potem zagrała córkę Harrisona Forda w "Zdradzie" Alana J. Pakuli (1997). Przełomem w karierze stała sie rola niebezpiecznej lolitki w "Wicked" (1998). Popularność w śród młodzieży zdobyła sobie takimi filmami, jak "Zakochana złośnica" (1999), "O" (2000), "Hamlet" (2000), "Tam gdzie ty" (2000). Pierwszy scenariusz, "The Anarchist's Daughter", napisała mając szesnaście lat. Często gra zbuntowane dziewczyny, niekedy krnąbrne, po cześci zadufane w sobie. Ale są to kreacje bardzo świadome. Jest jedną z najlepiej zapowiadających sie aktorek młodego pokolenia.
8.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Lumen Ann Pierce
10.0 2012 Veronica
5.7
Krzyk sowy
Cry of the Owl, The
2009 Lumen Ann Pierce
6.5 2009 Lumen Ann Pierce
8.3 2006 Lumen Ann Pierce
7.2
W rytmie hip-hopu
Save the Last Dance
2001 Lumen Ann Pierce
7.0 2001 Lumen Ann Pierce
6.6
Tam gdzie ty
Down to You
2000 Lumen Ann Pierce
6.2
Hollywood atakuje
State and Main
2000 Lumen Ann Pierce
7.4
Zakochana złośnica
10 Things I Hate About You
1999 Lumen Ann Pierce
7.1
Zdrada
Devil's Own, The
1997 Lumen Ann Pierce
7.3 1996 Lumen Ann Pierce
6.9
Szpital Dobrej Nadziei
Chicago Hope
1994 Lumen Ann Pierce
7.0 1992 Lumen Ann Pierce

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Julia Stiles filmy Julia Stiles najlepsze filmy Julia Stiles zdjęcia Julia Stiles galeria Julia Stiles biografia Julia Stiles nominacje Julia Stiles nagrody i wyróżnienia Julia Stiles filmografia Julia Stiles aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.