Judy Parfitt
Data urodzenia: 1935-11-07
Miejsce urodzenia: Sheffield, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: mąż Tony Steedman (do 04.02.2001, jego śmierć), syn David Lawrence

Biografia:
Angielska aktorka teatralna i telewizyjna. Urodziła się w Yorkshire. Jako nastolatka uczęszczała do Szkoły dla dziewcząt: Notre Dame High School w Sheffield. Swoją karierę na scenie rozpoczęła w 1954 roku. Parfitt debiutowała trzydzieści lat temu grając małą rolę w produkcji zatytułowanej "Hide and Seek" (w 1964 roku). Jednak po raz pierwszy zwróciła na swoją osobę uwagę publiczności dzięki odegraniu na scenie roli Gertrude w "Hamlecie" (w roku 1969). Wygląd Judy sprawił, że aktorka często była obsadzana w roalch patrycjuszek i królowych (jak na przykład w filmach: "The Duchess of Malfii", "The Cherry Orchard" czy też rola Królowej Mary w "Vivat! Vivat Regina"). Jej dwie najbardziej znane role to: postać Mildred Leyton w filmie "Klejnot w Koronie" (1984) oraz Lady Catherin de Bourgh w serialowej wersji "Dumy i uprzedzenia" w 1980 roku. Wystąpiła w kilku amerykańskich filmach i programach telewizyjnych, przede wszystkim jako matka Dr Elizabeth Corday (w kilku odcinkach serialu "Ostry Dyżur). Po pojawieniu się w "Ostrym dyżurze" zagrała epizod w serialu "Morderstwa w Midsomer" (w 2000 roku), (pojawiła się w odcinku zatytułowanym "Detach's Shadow"). Następnie zagrała ambasadorkę w "Falling Through" (w 2000 roku) oraz apodyktyczną matkę malarza Johannesa Vermeer'a w filmie "Dziewczyna z perłą" (w 2003 roku). Zagrała małą rolę w czterech częściach miniserialu (w 2004), wcielając się w żonę żołnierza, ukrywającego swoją orientację (w tej roli Derek Jacobi). Nastęnie, w 2005 roku, Judy Parfitt pojawiła się w produkcji "The Aryan Couple", grając starszą żonę zamożnego Żyda, gdzie oboje zmuszeni byli sprzedać swój majątek w zamian za wolność. Była też matką ambitnego psychologa sądowego w filmie "Azyl", w roku 2005. Judy Parfitt jest wdową , jej mąż Tony Steedman (też aktor) zmarł w 2001 roku. Mieli jednego syna Davida.
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012
5.4 2011 Panna Rood
4.1
Internat
The Moth Diaries
2011 Panna Rood
8.2
Mała Dorrit
Little Dorrit
2008 Pani Clennam
7.7 2005 Mercy Woolf
7.6 2004 Lady Ruth Thursby
7.4 1998 Queen Marie
7.0 1998 Lady Harmonsworth
7.9
Morderstwa w Midsomer
Midsomer Murders
1997 Angela Wentworth / Caroline Halsey (gościnnie)
7.8
Dolores
Dolores Claiborne
1995 Vera Donovan
0.0 1994 Lady Myers Lloyd
3.0 1993 Martha
5.7
Król Ralph
King Ralph
1991 Królowa Katherine
0.0 1991 Hilda Spearpoint
0.0 1990 Elizabeth Hoyt (gościnnie)
6.4
Bierz co najlepsze
Getting It Right
1989 Lady Stella Munday
7.0
Akt woli
Act of Will
1989 Alicia Drummond
7.7
Maurycy
Maurice
1987 Pani Durham
8.0 1987 Alison Warren
0.0 1986 Panna Dredger
7.6
Mistrzowie
Champions
1984 Doktor Merrow
8.1
Klejnot w koronie
Jewel in the Crown, The
1984 Mildred Layton
7.1
Duma i uprzedzenie
Pride and Prejudice
1980 Lady Catherine de Bourgh
8.8
Tak, panie Ministrze
Yes, Minister
1980 Betty Oldham (gościnnie)
0.0
Ramię w ramię
Shoulder to Shoulder
1974 Lady Constance Lytton
7.0 1972 Lena Haydon (gościnnie)
0.0 1970 Lucy Snowe
1.0 1966 Rosa Dartle
10.0 1965 Marion Hordern (1965) (gościnnie)
10.0 1964 Dorothy Gorbet (gościnnie)
0.0 1962 Lisa Kapp (gościnnie)
8.6 1962 June Clifford (1962) / Pani Palmer (1964) / Christine Haines (1965) (
7.6
Święty
Saint, The
1962 Anne Liskard (gościnnie)
7.7
Rewolwer i melonik
Avengers, The
1961 Panna Ellis (1962) (gościnnie)
7.6 1955 Angela Kemp
4.7 1955 Julie Gordon (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Judy Parfitt filmy Judy Parfitt najlepsze filmy Judy Parfitt zdjęcia Judy Parfitt galeria Judy Parfitt biografia Judy Parfitt nominacje Judy Parfitt nagrody i wyróżnienia Judy Parfitt filmografia Judy Parfitt aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.