Judy Davis
Data urodzenia: 1955-04-23
Miejsce urodzenia: Perth, Australia
Stan cywilny: mąż Colin Friels (od 30.10.1984), 2 dzieci: Jack (ur. 1987), Charlotta (ur. 1997)

Biografia:
Jako nastolatka opuściła przyklasztorną szkołę średnią i zaczęła śpiewać w zespole rockowym. Potem uczęszczała do West Australian Institute of Technology i na zajęcia aktorskie w National Institute of Dramatic Arts w Sydney. W 1977 debiutowała w kryminale Igora Auzinsa "High Rolling". Dwa lata później zdobyła uznanie krytyki rolą wyzywającej Sybylli Melvyn w filmie Gillian Armstrong "Moja błyskotliwa kariera" (1979). Ten występ przyniósł Davis australijską nagrodę Sammy oraz nagrodę dla "najlepszej aktorki" przyznaną przez Brytyjską Akademię Filmową. Za rolę Lou w "Winter of Our Dreams" (1981) otrzymała nagrodę na festiwalu filmowym w Moskwie. W 1982 r. sportretowała młodą premier Izraela, Goldę Meir w filmie telewizyjnym "A Woman Called Golda". Dojrzałą panią premier zagrała Ingrid Bergman. Po przeprowadzce do Stanów Zjednoczonych, zaczęła występować w filmach spoza głównego, hollywoodzkiego nurtu. Zagrała przyjaciółkę pisarza, alkoholika w "Bartonie Finku" braci Coen i żonę Williama Burroughsa w "Nagim lunchu" Davida Cronenberga, obu z 1991 r. W tym samym roku nowojorscy krytycy przyznali jej nagrodę NYFCC Award. Wystąpiła także w kolejnej adaptacji powieści Fostera "Tam, gdzie nie chadzają anioły" (1992) Charlesa Sturridge'a. Thriller psychogiczny "Dark Blood" (1993) George'a Sluizera nie został ukończony ze względu na śmierć odtwórcy głównej roli, Rivera Pheonixa. Współpracując z reżyserem Tedem Demme, siostrzeńcem Jonathana, zademonstrowała wspaniały talent komediowy, grając małżonkę Kevina Spacey'a w "The Ref" (1994). Po blisko dwuletniej nieobecności, w czasie której zagrała jedynie w telewizyjnym "Children of the Revolution" (1996), na ekrany kin powróciła rolą Suzanne w thrillerze Boba Rafelsona "Krew i wino" (1997). W 1999 r wystąpiła u boku Sally Field w opowieści o związku matki z córką " A Cooler Climate" Susan Seidelman. Rok poźniej zagrała w komediodramacie Seidelman "Gaudi Afternoon". Jest jedną z najbardziej znanych australijskich aktorek. Dwukrotnie nominowana do Oscara, w 1985 r. za "Drogę do Indii", osiem lat później za drugoplanową rolę w filmie "Mężowie i żony", jest zdobywczynią kilku nagród Australijskiego Instytutu Filmowego. Ma na swym koncie wiele nominacji do Emmy i Złotych Globów.
7.9
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Gala
7.2 2012 Phyllis
7.0
Zakochani w Rzymie
To Rome With Love
2012 Phyllis
6.7 2011
0.0 2011 Dorothy de Lascabanes
6.7
Diamenty
Diamonds
2008 Joan Cameron
6.8
Mistrzowie science-fiction
Masters of Science Fiction
2007 Dr Deanna Evans (gościnnie)
7.3
Życie po falstarcie
Starter Wife, The
2007 Joan McAllister
7.1 1998 Robin Simon
7.3
Władza absolutna
Absolute Power
1997 Gloria Russell
6.0
Krew i wino
Blood and Wine
1996 Suzanne
7.2
Spec
Ref, The
1994 Caroline Chasseur
6.5
Improwizacja
Impromptu
1991 George Sand
7.5
Nagi lunch
Naked Lunch
1991 Joan Frost / Joan Lee
6.9
Tam, gdzie nie chadzają anioły
Where Angels Fear to Tread
1991 Harriet Herriton
6.0
Rakieta na księżyc
Rocket to the Moon
1986 Cleo
6.0 1981 Sarah

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Judy Davis filmy Judy Davis najlepsze filmy Judy Davis zdjęcia Judy Davis galeria Judy Davis biografia Judy Davis nominacje Judy Davis nagrody i wyróżnienia Judy Davis filmografia Judy Davis aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.