Josh Charles
Data urodzenia: 1971-09-15
Miejsce urodzenia: Baltimore, Maryland, USA

Biografia:
Urodzony 15 września 1971 roku w Baltimore, w stanie Maryland, zadebiutował na dużym ekranie w satyrycznym, kultowym filmie Johna Watersa "Hairspray" (1988). Po nim otrzymał rolę Knoxsa, nieśmiałego, zakochanego chłopaka w wyreżyserowanym przez Petera Weira obrazie "Stowarzyszenie umarłych poetów" /Dead Poets Society/(1989). Kolejna w karierze młodego aktora była rola zbuntowanego młodzieńca Morta Goldena w komedio-dramacie "Crossing the Bridge" (1992), a także komedia "Ich troje" /Threesome/ (1994) z udziałem Stephena Baldwina i Lary Flynn-Boyle, w reżyserii Andy Fleminga. W komedii roantycznej Bryana Gordona "Pie in the Sky" (1996), faworyta publiczności na Festiwalu Filmowym w Sundance i Festiwalu filmowym Telluride, zagrał u boku Anne Heche. Jego filmografia to również takie tytuły jak: "Rzeczy, które robisz w Denver będąc martwym" /Things to Do in Denver When You're Dead/ (1995), "The Grave" (1996), "Cyclops Baby" (1997), "Crossworlds" (1996), "Little City" (1997) i "Meeting Daddy" (2000). Użyczył swego głosu Agentowi Barkerowi w filmie "Muppety w kosmosie" /The Muppets from Space/ (1999). Na małym ekranie wystąpił w dramacie "Cooperstown" (1993) z Alanem Arkinem, a dla stacji TNT zrealizował nagrodzony Emmy obraz "Murder in Mississippi" (1990) Rogera Younga z Tomem Hulce i Andre Braugherem. Partnerował Ashley Judd w dobrze przyjętej przez krytykę biograficznej produkcji stacji HBO "Norma Jean and Marilyn" (1996), wystąpił w filmie stacji Showtime "Our America" (2002). Był zaangażowany przy seryjnym projekcie komediowym "Sports night" (1998) pokazującym kulisy sportowych show telewizyjnych. A na ekranach kin pojawił się w kolejnej produkcji - "Seeing Other People" (2004) Wallace'a Wolodarsky'ego.
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
10.0 2010 Will Gardner
8.0
Żona idealna
The Good Wife
2009
8.3
Terapia
In Treatment
2008 Will Gardner
7.8 2006 Will Gardner
8.3 2005 Will Gardner
7.3
Prawo i bezprawie
Law & Order: Special Victims Unit
1999 Will Gardner
6.6
Redakcja sportowa
Sports Night
1998 Will Gardner
5.5
Na granicy światów
Crossworlds
1997 Will Gardner
6.3
Gruszki na wierzbie
Pie in the Sky
1996 Will Gardner
6.8
Zimnokrwisty
Coldblooded
1995 Will Gardner
7.6
Rzeczy, które robisz w Denver będąc martwym
Things to Do in Denver when You're Dead
1995 Will Gardner
7.4
Ich troje
Threesome
1994 Will Gardner
7.8 1989 Will Gardner
5.4
Lakier do włosów
Hairspray
1988 Will Gardner

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Josh Charles filmy Josh Charles najlepsze filmy Josh Charles zdjęcia Josh Charles galeria Josh Charles biografia Josh Charles nominacje Josh Charles nagrody i wyróżnienia Josh Charles filmografia Josh Charles aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.