John Rhys-Davies
Data urodzenia: 1944-05-05
Miejsce urodzenia: Salisbury, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: żona Suzanne A.D. Wilkinson (od 1966), 2 synów: Ben i Tom

Biografia:
John Rhys - Davies zajmuje się aktorstwem od ponad 30 lat. Grać zaczynał w Madder - Market Theather w Norwich. Skończył Royal Academy of Dramatic Arts. Zagrał w wielu sztukach, kilkanaście razy wcielał się w postacie szekspirowskie. Zresztą był nawet związany z Royal Shakespeare Company. W filmie zadebiutował małym epizodem w "The Black Windmill". Zagrał również w "Poszukiwaczach zaginionej Arki", "Indiana Jones i ostatnia krucjata", "Victor/ Victoria" i wielu innych. Dla telewizji wystąpił w wielu filmach i serialach, m.in. "Shogun" (nominacja do nagrody Emmy), "Sliders", "The Untouchables", "The Naked Civil Servant", "War and Remberance" oraz "Ja, Klaudiusz". We "Władcy Pierścieni" będzie go można zobaczyć w roli krasnoluda Gimli`ego.
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Kapitan Salter
0.0 2012 Tony Rivaldi
0.0 2011 Marc Lamb
0.0 2011 Cadfael 'Caddy' Durand
0.0 2011 Wally Holland
4.8 2011 Eusi
0.0 2011 Alistair Winston
2.6 2009 Elliot Carbon
4.5 2009 John Hammond
6.6
Krod Mandoon i Gorejąca Klinga Ognia
Kröd Mändoon and the Flaming Sword of Fire
2009 Grimshank
7.5
Objawienia
Revelations
2005 Profesor Jonah Lampley
7.5
Kobieta muszkieter
Femme Musketeer, La
2004 Portos
6.8
Cafe Myszka
House of Mouse
2001 Oberon (głos) (gościnnie)
7.4
Liga Sprawiedliwych
Justice League
2001 Lord Hades (głos) (gościnnie)
8.0
Tajemnicze przygody Juliusza Verne'a
Secret Adventures of Jules Verne, The
2000 Aleksander Dumas/Portos
0.0 1997 Madman Mustapha
6.8 1996 Thor (głos) (gościnnie)
7.8 1996 MacBeth (głos) (gościnnie)
7.0 1996 (gościnnie)
7.3
Ostatni dzwonek
Glory Daze
1995 Luther
7.7 1995
7.6 1995 Leonardo Da Vinci (gościnnie)
0.0 1994 Roderick Tate (gościnnie)
8.1 1994 MacBeth (głos)
7.8
Nietykalni
Untouchables, The
1993 Malone
7.0 1993 Mike King (gościnnie)
7.3
Animaniacy
Animaniacs
1993 Tympannini (głos) (gościnnie)
8.5
Piraci Mrocznych Wód
Pirates of Darkwater
1991 (głos)
8.5
Tajemnica mrocznej dżungli
Misteri della giungla nera, I
1991 O'Connor
7.5 1991 Gribov
10.0 1991 Prowadzący
7.8
Indiana Jones i ostatnia krucjata
Indiana Jones and the Last Crusade
1989 Sallah
8.0
Wielkie nadzieje
Great Expectations
1989 Joe Gargery
7.6
Opowieści z krypty
Tales from the Crypt
1989 Duval (gościnnie)
8.3 1988 Quillan Gornt
7.2
W obliczu śmierci
Living Daylights, The
1987 Generał Leonid Pushkin
6.4
Kopalnie króla Salomona
King Solomon's Mines
1985 Dogati
7.9
Robin z Sherwood
Robin of Sherwood
1984 Król Ryszard
6.9
Napisała: Morderstwo
Murder, She Wrote
1984 Lancaster (gościnnie)
8.5 1983 Tanyatos
8.3 1983 Lord Ralph Bromfield (gościnnie)
7.8
Poszukiwacze zaginionej Arki
Raiders of the Lost Ark
1981 Sallah
7.5
Szogun
Shogun
1980 Vasco Rodrigues
10.0 1978 Graves (1978) (gościnnie)
0.0 1977 Ivor Griffith(gościnnie)
0.0 1977 Hecht (gościnnie)
0.0 1976 Administrator (gościnnie)
8.2
Ja, Klaudiusz
I, Claudius
1976 Makron
8.0 1976 Peter Newell (gościnnie)
4.0 1974 Inspektor Jay (gościnnie)
0.0 1973 Bryn
10.0 1973 Roger Jenkins (gościnnie)
0.0 1971
8.8 1964 Gareth
8.6 1962 Terry Larkin (1978) (gościnnie)
4.7 1955 Dunlop (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

John Rhys-Davies filmy John Rhys-Davies najlepsze filmy John Rhys-Davies zdjęcia John Rhys-Davies galeria John Rhys-Davies biografia John Rhys-Davies nominacje John Rhys-Davies nagrody i wyróżnienia John Rhys-Davies filmografia John Rhys-Davies aktor John Rhys-Davies scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.