Joanne Whalley
Data urodzenia: 1964-08-25
Miejsce urodzenia: Salford, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: mąż Val Kilmer (28.02.1988 - 1996, rozwód), córka Mercedes (ur. 29.10.1991), syn Jack (ur. 06.06.1995)

Biografia:
Joanna na scenie zaczęła wystepować już w wieku 12 lat. Zaczynała od telewizji, potem znalazła się na prestiżowej scenie Royal Court Theatre w Londynie. Pełna ognia kreacja przyniosła jej tytuł najbardziej obiecującej młodej aktorki. Popularnosc zdobyła sobie w miniserialu "Śpiewajacy detektyw". Dowodem ambicji byla rola w filmie A.Holland "Zabić Księdza" [88] opowiadąjacym historię śmierci ks. Popiełuszki. Potem wyjechała do Stanów i zagrała Sorche u Rona Howarda w "Willow" [88], gdzie poznała Vala Kilmera, którego jeszcze w tym samym roku poślubiła. Sławę w brytyjskim kinie przyniosła jej rola call-girll Christine Keeler, bohaterki glośnej afery politycznej zrekonstruowanej w filmie "Skandal". W latach 90-tych z różnym szczęściem występowała w Hollywood. Zagrała m.in. z Charlie Sheenem w filmie akcji "Navy Seals" [90] oraz z Jamesem Spaderem w thrillerze "Storyville" [92]. Dużym rozgłosem cieszyła się realizacja serialu "Scarlett" [94], będącego kontynuacją losów bohaterki "Przeminęło z wiatrem". Jednak efekt finalny był co najmniej rozczarowujący Problemy małżeńskie i rozwód z Kilmerem w 1996 r. spowodowały trzyletnią przerwę w jej karierze aktorskiej. Po uporaniu się z kryzysem wróciła do ojczyzny i znowu zaczęła występować w teatrze. Udało się jej też zagrać kilka interesujących ról w kinie ; m.in. wcieliła się w postać Jackie Bouvier Kennedy Onassis w serialu, który powstał w 2000 roku.
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
7.8
Rodzina Borgiów
The Borgias
2011 Vanozza Cattaneo
8.0 2010 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
8.0 2010 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
7.7
Plotkara
Gossip Girl
2007 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
8.3
Królowa dziewica
Virgin Queen, The
2005 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
8.0
Zabójcze umysły
Criminal Minds
2005 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
7.1
Historia Jackie Bouvier Kennedy Onassis
Jackie Bouvier Kennedy Onassis
2000 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
7.5
Człowiek, który wiedział za mało
Man Who Knew Too Little, The
1997 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
5.0
W majestacie prawa
Trial by Jury
1994 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
7.0
Okruchy wspomnień
Shattered
1991 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
6.1
Komando FOKI
Navy Seals
1990 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
7.6
TV Dante
TV Dante, A
1989 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
7.0
Zabij mnie jeszcze raz
Kill Me Again
1989 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
6.4
Skandal
Scandal
1989 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
7.2
Zabić księdza
To Kill a Priest
1988 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
7.1 1988 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
7.0 1986 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
7.9
Na krawędzi mroku
Edge of Darkness
1985 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
8.5 1983 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
0.0 1982 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
10.0 1980 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
10.0 1980 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)
5.5 1960 Księżniczka Sophie Grimaldi (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Joanne Whalley filmy Joanne Whalley najlepsze filmy Joanne Whalley zdjęcia Joanne Whalley galeria Joanne Whalley biografia Joanne Whalley nominacje Joanne Whalley nagrody i wyróżnienia Joanne Whalley filmografia Joanne Whalley aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.