Jim Broadbent
Data urodzenia: 1949-05-24
Miejsce urodzenia: Lincoln, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: żona Anastasia Lewis (od 1987)

Biografia:
Ojciec jednego z najbardziej wszechstronnych aktorów brytyjskich, Jima Broadbenta, zarabiał na życie robieniem mebli, a jego matka była rzeźbiarką. Ten wybitny aktor w 1972 roku ukończył prestiżową Londyńska Akademię Muzyki i Dramatu (LAMDA) i zaczął występować w teatrze, m.in. w Royal Shakespeare Company. Był również współtwórcą dwuosobowej grupy teatralnej National Theatre of Brent. W późniejszych latach zdarzało mu się grywać znakomite i niesamowicie zróżnicowane role- poczynając od Boga, poprzez Robespierra, a kończąc na Marii Antoninie. Podobnie jak jego rodzice, należy do amatorskiego kółka dramatycznego. Poza teatrem, Broadbent często pojawia się w telewizji i w kinie. Jego kariera rozpoczęła się w późnych latach ’70. Podobno Broadbent już wtedy oczekiwał, że prawdziwe sukcesy zacznie odnosić o wiele później. Tymczasem zadebiutował na wielkim ekranie w 1978 roku małą rolą w „Krzyku” Jerzego Skolimowskiego. Następnie w 1981 roku pojawił się w filmie „Bandyci czasu” Terrego Gilliama. Reżyser ten zatrudnił aktora do jednego ze swoich następnych projektów- filmu „Brazil” z Robertem de Niro i Bobem Hoskinsem. Widzowie mogli też podziwiać jego talent w filmie Stephena Frearsa „Wykonać wyrok” (1984). Międzynarodową sławę przyniosła Broadbentowi współpraca z Mikiem Leigh, który obsadził go w jednej z głównych ról filmu „Życie jest słodkie”. Następnymi filmami Jima Broadbenta były „Gra pozorów” Neila Jordana, „Niezwykły kwiecień” Mika Newella. W 1994 roku, kiedy był w Irlandii, niespodziewanie zadzwonił do niego Wody Allen. Zaproponował Broadbentowi rolę w „Strzały na Broadwayu”, która to rola przyniosły mu potem wielką popularność. Aktor nie wahał się ani chwili, głównie ze względu na samą osobę reżysera, którego wyjątkowo ceni i o którym wypowiada się w samych superlatywach. Jednak prawdziwy przełom w jego karierze nastąpił w 2001 roku. Zagrał wówczas w trzech głośnych produkcjach. W „Dzienniku Bridget” partnerował nominowanej do Oskara Renée Zellweger. Zagrał też Harolda Zidlera w obsypanym nagrodami „Moulin Rouge”; za tę rolę otrzymał nagrodę BAFTA (za drugoplanową role męska). Oscarem za drugoplanową rolę męską nagrodzono natomiast jego rolę w „Iris” filmie opowiadającym o życiu wybitnej pisarki Iris Murdoch, cierpiącej na chorobę Alzheimera. Po tych sukcesach aktor nie osiadł na laurach. W następnych latach fani mogli podziwiać jego talent m.in. w „Gangach Nowego Jorku” Martina Scorsese oraz w serialu telewizyjnym „Wzbierająca burza”. Obecnie mieszka w Londynie ze swoją żoną Anastasią Lewis. Mają też dom w Lincolnshire.
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012
7.2
Atlas chmur
Cloud Atlas
2012 Vyvyan Ars / Timothy Cavendish
7.8
Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
2011 Profesor Horacy Slughorn
9.0
Żelazna Dama
Iron Lady, The
2011 Denis Thather
6.9
Kolejny rok
Another Year
2010 Tom
7.8 2010 Logan Mountstuart (starszy)
7.3
Młoda Wiktoria
Young Victoria, The
2009 Król William
7.3
Przeklęta liga
Damned United, The
2009 Sam Longson
10.0 2006 Stan (gościnnie)
7.0 1999 William Shwenk Gillbert
5.7
Ogrodnik Pankracy
Percy the Park Keeper
1996 Percy (głos)
5.7 1995 Doc Ansell
0.0 1995 Peter Duff
7.5
Strzały na Broadwayu
Bullets Over Broadway
1994 Warner Purcell
7.7
Gra pozorów
Crying Game, The
1992 Col
9.0 1992 Monty
8.3 1992 (gościnnie) (on sam)
0.0 1991 Jim
7.0 1991 Selwyn Proops (gościnnie)
7.5
Życie jest słodkie
Life Is Sweet
1990 Andy
7.0
Eryk wiking
Erik the Viking
1989 Ernest Wiking (gwałciciel)
0.0 1989 Alan Hammond (gościnnie)
5.5
Superman IV
Superman IV: The Quest for Peace
1987 Jean Pierre Dubois
7.9 1985 Dr Jaffe
0.0 1985 Jim Postlethwaite (gościnnie)
6.5
Wykonać wyrok
Hit, The
1984 Barrister
6.0 1983
7.2 1982 George (1993) (gościnnie)
7.1
Bandyci czasu
Time Bandits
1981 Kenny Lange
7.4
Tylko głupcy i konie
Only Fools and Horses
1981 Roy Slater (gościnnie)
7.1
Psy wojny
Dogs of War, The
1980 Filmowiec
7.2 1979 Lovejoy (gościnnie)
7.0
Krzyk
Shout, The
1978 Fielder in cowpat
7.6 1970 (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jim Broadbent filmy Jim Broadbent najlepsze filmy Jim Broadbent zdjęcia Jim Broadbent galeria Jim Broadbent biografia Jim Broadbent nominacje Jim Broadbent nagrody i wyróżnienia Jim Broadbent filmografia Jim Broadbent aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.