Jerzy Trela
Data urodzenia: 1942-03-14
Miejsce urodzenia: Leńcze, Polska
Stan cywilny: żona Georgeta

Biografia:
Wybitny aktor teatralny, telewizyjny i filmowy. W 1969 roku ukończył PWST w Krakowie. W tym samym roku odbył się jego debiut teatralny. W 1969-1971 występował w Teatrze Rozmaitości w Krakowie, od 1970 jest aktorem krakowskiego Starego Teatru. Jest wykładowcą PWST w Krakowie, w latach 1984-90 rektor tej uczelni. Był członkiem Narodowej Rady Kultury w latach 1986-89. Jerzy Trela często występuje również w spektaklach Tearu Telewizji.
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
4.0 2011 Właściciel księgarni
0.0 2011 Dziadek Kazika
5.6 2010 Dziadek "Kitki"
5.0 2007 "Cygaro"
5.4 2004 Wizun
3.7 2004 Szczapek
5.5 2002 Chilonides Chilon
5.3 2001 Chilonides Chilon
6.8 2000 Ojciec księdza Stanisława
6.2 1999 Podkomorzy
6.1 1997 Zenek Nowak, ojciec Agnieszki
7.0 1996 Gundis
8.0 1994 Pan Bronek, kierowca Karola
7.4 1994 Górnik Skarga
8.0 1993 Pan Bronek
6.4 1992 Oficer Armii Czerwonej wkraczający do Warszawy
6.5 1989 Thevenin
7.2 1988 Aleksander
6.2 1987 Jarecki
7.7 1987 Kapitan
7.7 1986 Sztygar Grela
6.4 1986 Winko
7.5 1985 Dyrektor więzienia
6.7 1985 Brat Erazm
6.6 1983 Nieznajomy
7.7 1982 Varenne Billaud
7.6 1982 Korfanty Wojciech
6.7 1982 Kapitan
7.9 1982 "Hiszpan"
7.6 1981 Samuel Obiedziński
6.7 1981 Porucznik Szlapowicz
8.1 1980 Socjalista Marcin
8.1 1980 Socjalista Marcin
6.9 1980 Mikołaj Radziwiłł
5.2 1979 Zygmunt Gawlik
7.4 1977 Mężczyzna na ulicy Kalińca (gościnnie)
6.8 1977 Kapitan MO prowadzący śledztwo w sprawie śmierci Tomala
6.9 1975 Porucznik MO Węglewski
7.5 1974 Zbójnik(niewymieniony w czołówce)
8.2 1973 Wesołek
7.5 1973 Zbójnik
5.9 1972 (niewymieniony w czołówce)
6.7 1971 Porucznik Gerhard

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jerzy Trela filmy Jerzy Trela najlepsze filmy Jerzy Trela zdjęcia Jerzy Trela galeria Jerzy Trela biografia Jerzy Trela nominacje Jerzy Trela nagrody i wyróżnienia Jerzy Trela filmografia Jerzy Trela aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.