Jerzy Rogalski
Data urodzenia: 1948-04-11
Miejsce urodzenia: Oleśnica, Polska

Biografia:
Charakterystyczny polski aktor małego i dużego ekranu przyszedł na świat 11 kwietnia 1948 roku w Oleśnicy. Pojawił się w jednym z odcinków seryjnej komedii przygodowej ''Jak rozpętałem drugą wojnę światową'' (1969) jako Jędrzej Grzyb, chłop przewożący bydło. W 1970 roku ukończył Wydział Aktorski PWSFTviT w Łodzi. Popularność zdobył rolą porucznika Waldemara Jaszczuka, siostrzeńca porucznika Zubka w serialu ''07 zgłoś się'' (1984, 1987). Grał w wielu polskich serialach środowiskowych, tematycznych i telenowelach. Jedną z nich jest ''Plebania'', gdzie od 2000 roku wcielił się w postać Antoniego Tośka, ojca Hanki, brata Jerzego. Na stałe pracuje w Teatrze im. Juliusza Osterwy w Lublinie. Zamieszkał na pięknym osiedlu w Lublinie. Ma dwóch synów: Dominika i Aleksandra.
7.9
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
4.4 2010 Służący Albina
7.1 2010 Nawrocki
7.0 2010 Sołtys Walencik (gościnnie)
7.4 2009 Weterynarz Mundek
7.2
Niania
Nanny McPhee
2005 Wujek Stasiek (gościnnie)
5.3 2002 Oberżysta (gościnnie)
5.5 2002 Sporus, właściciel winiarni
7.0 2001 Pracownik Turkota(niewymieniony w czołówce)
5.3 2001 Sporus, właściciel winiarni
7.2 2001 Chłop
7.6 1999 Zdzisiek(gościnnie)
7.0 1998 Mężczyzna (gościnnie)
6.9 1997 Przyjmujący do armii Hallera
6.8 1996 Wędkarz
7.2 1995 Chłop na rowerze
7.2 1989 Stasiek Kolasa
7.7 1989 Wojtaszek, lutnista Samuela Zborowskiego, szpieg Mroczka
7.4 1988 Stasiek Kolasa
6.6 1988 Służący w pensjonacie
6.3 1987 Członek brygady Kibały
8.2 1982 Szwagier
7.5 1977 Patkiewicz, student w kamieny Łęckiego
2.7
Krótkie życie
Krátky život
1976 Janek
6.2 1974 Tomek Bielar "Pirotechnik", bokser i pracownik teatru
7.1 1974 "Szczygieł"
6.9 1972 Brat Jagny(gościnnie)
6.4 1970 Syn Nowaka, uczeń Wilczewskiego w miasteczku
6.8 1967 (niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jerzy Rogalski filmy Jerzy Rogalski najlepsze filmy Jerzy Rogalski zdjęcia Jerzy Rogalski galeria Jerzy Rogalski biografia Jerzy Rogalski nominacje Jerzy Rogalski nagrody i wyróżnienia Jerzy Rogalski filmografia Jerzy Rogalski aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.