Jerzy Nowak
Data urodzenia: 1923-06-20
Miejsce urodzenia: Brzesko, Polska
Stan cywilny: żona Maria Andruszkiewicz

Biografia:
Znany polski aktor filmowy i teatralny. W 1948 roku ukończył PSD (obecnie PWST) w Krakowie. W tym samym roku zadebiutował na scenie krakowskiego Teatru Młodego Widza. Występował w Teatrze Wyspiańskiego w Katowicach w sezonach 1949-55, a także w teatrach krakowskich: Młodego Widza (1948-49), Starym (1955-74) i Słowackiego (od 1974). Jest wykładowcą w krakowskiej PWST. Na ekranie debiutował w 1955. Wystąpił w kilkudziesięciu rolach drugoplanowych, przykuwając każdorazowo uwagę widza siłą swej ekspresji.
8.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.7 2012 "Stary Wiarus"
7.8
Latający Cyprian
Legenda o lietajúcom Cypriánovi
2010 Mumia / Góral (gościnnie)
6.1 2010 Mumia / Góral (gościnnie)
5.3 2002 Mumia / Góral (gościnnie)
5.5 2002 Mumia / Góral (gościnnie)
3.8 2001 Mumia / Góral (gościnnie)
5.3 2001 Mumia / Góral (gościnnie)
7.5
Kiedy noce robią się długie
Når nettene blir lange
2000 Mumia / Góral (gościnnie)
6.5 1999 Mumia / Góral (gościnnie)
6.7 1999 Mumia / Góral (gościnnie)
5.6 1998 Mumia / Góral (gościnnie)
6.9 1997 Mumia / Góral (gościnnie)
6.5 1997 Mumia / Góral (gościnnie)
6.5 1996 Mumia / Góral (gościnnie)
8.0 1996 Mumia / Góral (gościnnie)
6.5 1995 Mumia / Góral (gościnnie)
5.2 1995 Mumia / Góral (gościnnie)
8.0 1994 Mumia / Góral (gościnnie)
6.7 1994 Mumia / Góral (gościnnie)
7.1 1992 Mumia / Góral (gościnnie)
7.7 1989 Mumia / Góral (gościnnie)
7.3 1989 Mumia / Góral (gościnnie)
6.5 1988 Mumia / Góral (gościnnie)
6.6 1988 Mumia / Góral (gościnnie)
6.0 1986 Mumia / Góral (gościnnie)
7.0 1986 Mumia / Góral (gościnnie)
5.0 1985 Mumia / Góral (gościnnie)
7.5 1985 Mumia / Góral (gościnnie)
7.2 1985 Mumia / Góral (gościnnie)
4.0 1983 Mumia / Góral (gościnnie)
6.8 1983 Mumia / Góral (gościnnie)
6.6
Z dalekiego kraju
From a Far Country
1981 Mumia / Góral (gościnnie)
7.4 1980 Mumia / Góral (gościnnie)
7.8 1979 Mumia / Góral (gościnnie)
6.8 1979 Mumia / Góral (gościnnie)
7.6 1979 Mumia / Góral (gościnnie)
7.6 1979 Mumia / Góral (gościnnie)
6.5 1978 Mumia / Góral (gościnnie)
6.2 1978 Mumia / Góral (gościnnie)
6.6 1978 Mumia / Góral (gościnnie)
6.3 1975 Mumia / Góral (gościnnie)
7.3 1975 Mumia / Góral (gościnnie)
7.7 1974 Mumia / Góral (gościnnie)
6.0 1974 Mumia / Góral (gościnnie)
5.9 1972 Mumia / Góral (gościnnie)
6.2 1971 Mumia / Góral (gościnnie)
6.5 1966 Mumia / Góral (gościnnie)
7.1 1964 Mumia / Góral (gościnnie)
6.5 1964 Mumia / Góral (gościnnie)
7.1 1964 Mumia / Góral (gościnnie)
7.1 1961 Mumia / Góral (gościnnie)
5.1 1960 Mumia / Góral (gościnnie)
5.1 1960 Mumia / Góral (gościnnie)
6.6
Spotkania w mroku
Begegnung im Zwielicht
1960 Mumia / Góral (gościnnie)
6.2 1959 Mumia / Góral (gościnnie)
6.7 1958 Mumia / Góral (gościnnie)
7.7 1958 Mumia / Góral (gościnnie)
7.0 1957 Mumia / Góral (gościnnie)
5.9 1955 Mumia / Góral (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jerzy Nowak filmy Jerzy Nowak najlepsze filmy Jerzy Nowak zdjęcia Jerzy Nowak galeria Jerzy Nowak biografia Jerzy Nowak nominacje Jerzy Nowak nagrody i wyróżnienia Jerzy Nowak filmografia Jerzy Nowak aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.