Jerzy Janeczek
Data urodzenia: 1944-03-22
Miejsce urodzenia: Itzehoe, Niemcy

Biografia:
Jerzy Janeczek to popularny aktor, znany z wielu filmów prezentowanych na ekranach kinowych i telewizyjnych. W 1968 roku ukończył łódzką PWSFTviT (wówczas PWSTiF) - Wydział Aktorski. W tym samym roku zadebiutował na scenie. Pierwszym teatrem z jakim się związał był Teatr Współczesny we Wrocławiu, gdzie pracował od ukończenia studiów do roku 1971. Następnie przeniósł się na dwa sezony do Kalisza (Teatr im. Bogusławskiego), a potem do Koszalina (1973-1976). Od 1976 roku grywał na deskach stołecznych teatrów: Popularnego, Na Woli, Dramatycznego. Z końcem lat 80-ch wyemigrował do Stanów Zjednoczonych Ameryki. Miłośnikom kina najbardziej zapadł w pamięć, jako Witia Pawlak, syn Kazimierza Pawlaka z trylogii o Pawlakach i Kargulach S. Chęcińskiego ("Sami swoi", "Nie ma mocnych" oraz "Kochaj albo rzuć").
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.6 2011 Parkingowy Rysiek
8.2 1987 (gościnnie)
3.9 1981 Szaluga
6.3 1979 Wasia Rabczuk, czołgista radziecki
7.3 1979 Antoni Frankowski, brat Józefa
5.7 1979 Złodziej obrazu
5.7 1978 Człowiek Kurta(gościnnie)
6.8 1978
7.6 1977 Witia Pawlak(niewymieniony w czołówce)
7.5 1975 Alosza Czerepagow, rosyjski spadochroniarz
6.7 1975 Kazimierz Kozioł, majster, później sekretarz KZ w "Fabelu"
7.9 1974 Witia Pawlak
8.2 1973 Anarchista, postać w panoptikum
6.8 1973 Witia Pawlak (gościnnie)
6.2 1971 Więckowski
5.5 1971 Janek, mechanik w warsztacie Maćkowskiego
7.7 1969 Milicjant Giemza

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jerzy Janeczek filmy Jerzy Janeczek najlepsze filmy Jerzy Janeczek zdjęcia Jerzy Janeczek galeria Jerzy Janeczek biografia Jerzy Janeczek nominacje Jerzy Janeczek nagrody i wyróżnienia Jerzy Janeczek filmografia Jerzy Janeczek aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.