Jerzy Bińczycki
Data urodzenia: 1937-09-06
Miejsce urodzenia: 1998-10-02
Stan cywilny: Witkowice, Polska

Biografia:
Aktor teatralny, filmowy i telewizyjny. Od 1965 związany ze Starym Teatrem w Krakowie (od 1998 jego dyrektor). Pracował m.in. z K. Swinarskim, J. Jarockim, Z. Hübnerem, A. Wajdą, K. Kutzem. Niezapomniany jako Bogumił z filmu "Noce i dnie" w reż. J. Antczaka (także w serialu w reż. E. Kłosińskiego). Uwielbiany przez krytyków i widzów, którzy chętnie nagradzali go w różnego rodzaju plebiscytach. Zmarł 2 października 1998r w Krakowie.
9.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.2 1999 Maciej Królik-Rózeczka
5.6 1998 ksiądz Wargulski
6.5 1994 Ksiądz
5.6 1993 Profesor Lenica
5.8 1991 Profesor Filidor
7.8 1990 Karwański, kierownik kina "Wolność"
6.2 1990 Ryszard Edman, prezes "SuperWizji"
7.2 1988 Zawisza
7.0 1988 Józef Turowski, dziadek Gundzi / Hieronim, przodek Gundzi / Zygmunt, przodek Gundzi
7.7 1986 Zbierski
7.9 1984 Rosomak
7.5 1984 Pułkownik Stefan Polanicz "Klemens"
7.9
Hotel Polanów i jego goście
Hotel Polan und seine Gäste
1982 Chaim Pinczewski
7.6 1981 Rafał Wilczur
5.5 1981 Kozma
7.9 1981 Cebula, nauczyciel języka polskiego
5.8 1981 Kapitan Piotr Ziemba
6.3 1980 Pisarz Wiktor Wiarecki
7.8 1980 ojciec Marii
8.1 1980 Dulski Felicjan
8.1 1980 Dulski Felicjan
7.3 1979 Augustyn Szamarzewski
7.8 1978 Inżynier Andrzej Nowacki, pacjent szpitala chory na raka mózgu
7.8 1978 Inżynier Andrzej Nowacki, pacjent szpitala chory na raka mózgu
7.4 1977 Bogumił Niechcic
7.6 1976 Kozak Kostia Bulij
7.5 1974 Strażnik(niewymieniony w czołówce)
7.5 1973 Wartownik na zamku hrabiego (gościnnie)
6.3 1972 Turysta niemiecki
7.6 1970 Dyrektor instytutu
6.8 1967 Marynarz na plaży
4.6 1965 Sztygar
7.1 1964 Żyd na rampie
7.1 1964 Górnik(niewymieniony w czołówce)
5.7 1962 Granatowy policjant

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jerzy Bińczycki filmy Jerzy Bińczycki najlepsze filmy Jerzy Bińczycki zdjęcia Jerzy Bińczycki galeria Jerzy Bińczycki biografia Jerzy Bińczycki nominacje Jerzy Bińczycki nagrody i wyróżnienia Jerzy Bińczycki filmografia Jerzy Bińczycki aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.