Janusz Paluszkiewicz
Data urodzenia: 1912-03-20
Miejsce urodzenia: 1990-02-19
Stan cywilny: Łódź, Rosja (obecnie Polska)

Biografia:
W 1930 r. ukończył łódzką szkołę handlową. Na scenie zadebiutował dwa lata później w Teatrze Popularnym w Łodzi. Po wojnie był aktorem Teatru Powszechnego w tym mieście. Niedługo potem grał w Teatrach Miejskich w Częstochowie. Z kolei w sezonie 1947-48 zaangażował się do Teatru im. Słowackiego w Krakowie. W 1948 roku zdecydował się na stały pobyt w Warszawie i temu miastu pozostał wierny do końca życia (teatry: Rozmaitości, Dramatyczny, Kwadrat). Brał udział w popularnej audycji radiowej "W Jezioranach" od samego początku jej emisji. Zmarł 19 lutego 1990 roku w Głownie.
7.9
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.7 1989 Dziadek Małgosi
7.8 1989 Zawada (gościnnie)
7.6 1988 Porucznik
7.6 1988 Strażnik Ryszard Sznajder
8.2 1987 (gościnnie)
6.7 1987 Wędkarz (niewymieniony w czołówce)
5.6 1986 Jan Wiśniewski
6.1 1985 Pan Karol
5.8 1985 Ksiądz
7.0 1984 Dyrektor Gradek, kawiarniany znajomy Bzowskiego
5.9 1983 Dróżnik
6.1 1983 Karaś
6.5 1982 Mielnicki
6.4 1979 Dróżnik, gospodarz Murka(gościnnie)
6.3 1979 Stary Marciniak, ojciec Janka
8.0 1979 Ksiądz proboszcz (gościnnie) (niewymi
6.3 1978 Ksiądz
7.5 1978 Majster, podwładny Karola
7.4 1977 Chłop Banasiak (gościnnie)
6.3 1977 Bogusza, sędzia Pomorza
6.8 1977 Szatniarz Wasilczuk (gościnnie)
6.2 1976 Robotnik na budowie(niewymieniony w czołówce)
7.8 1976 Majster Kozera
7.6 1976 Stary chłop (gościnnie) (niewymienio
6.3 1975 Piorun
6.1 1975 Właściciel tartaku Łaciak
6.7 1975 Ignacy Gajda
6.2 1974 Naganiacz na polowaniu
7.4 1974 (sceny usunięte)
6.8 1973 Sąsiad Lewandowskich
6.9 1972 Kłąb (gościnnie)(niewymieniony w czołówce)
6.3 1970 Zakolski(gościnnie)
7.8 1967 Magazynier
7.4 1965 Żołnierz WP(niewymieniony w czołówce)
6.5 1964
8.1 1956 Mechanik Krokus, uczestnik zebrania
5.1 1956 Przewodniczący sądu
6.9 1954 Sekuła
5.2 1951 Krychal

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Janusz Paluszkiewicz filmy Janusz Paluszkiewicz najlepsze filmy Janusz Paluszkiewicz zdjęcia Janusz Paluszkiewicz galeria Janusz Paluszkiewicz biografia Janusz Paluszkiewicz nominacje Janusz Paluszkiewicz nagrody i wyróżnienia Janusz Paluszkiewicz filmografia Janusz Paluszkiewicz aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.