Janusz Michałowski
Data urodzenia: 1937-01-01
Miejsce urodzenia: Augustów, Polska
Stan cywilny: żona Izabella Cywińska

Biografia:
W 1960 ukończył PWST Warszawie i debiutował rolą Wajnona w Tragedii optymistycznej W. Wiszniewskiego w teatrze koszalińskim. 1979 - Nagroda (Przewodniczącego Komitetu ds. Radia i Telewizji za wybitne kreacje aktorskie w spektaklach Teatru TVP) 1988 - Nagroda (Przewodniczącego Komitetu ds. Radia i Telewizji za kreacje aktorskie w teatrze tv) Role teatralne: Papkin "Zemsta" Fredry, Prisypkin "Pluskwa" Majakowskiego (nagroda na fest. w Katowicach 1961), Tariełkin "Śmierć Tariełkina" Suchowo Kobylina (nagroda na fest. w Toruniu 1966), Sajetan "Szewcy" Witkacego (nagroda na fest. w Kaliszu 1971), rola tytułowa "Judasz z Kariothu" Rostworowskiego (nagroda na fest. w Kaliszu 1981), Aslaksen "Wróg ludu" Ibsena (nagroda na fest. w Kaliszu 1983), Fujarkiewicz "Dom otwarty" Bałuckiego (nagroda na fest. w Opolu 1984). Wcześnie zaczął współpracować z Teatrem Telewizji, gdzie zagra m. in.: Korowiow "Mistrz i Małgorzata" w reżyserii Wojtyszki, Baszmaczkin "Płaszcz" - Cywińska, Zielonooki "Ścisły nadzór" - Cywińska, Münchhausen "Prawdomówny kłamca" - Wojtyszko (nagroda Przew. Kom. ds. RiTV I st. 1979 i 1988), Torquemada "Ciemności kryją ziemię" - Cywińska, Assolant "Ścieżki chwały" - Antczak, Doktor Nock - Różewicz i wiele innych. Role filmowe: Ksiądz Piotr "Lawa" w reżyserii Konwickiego, Jakub "Pałac" - Junak, Lekarz "Pismak" - Has, Michał "Kamień; na kamieniu" - Beer, Książę Witold "Królewskie sny" Warchoł, Kazimierz "Boża podszewka" - Cywińska i inne. Jego hobby to kolekcjonerstwo, specjalność - lampy naftowe.
7.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.1 2010 Policjant
6.3 2009 Antoni Rapacki
4.5 2006 Cukiernik Kazimierz, pracownik Mirosławy
5.0 2005 Dyrektor szpitala psychiatrycznego (gościnnie)
6.8 1999 Kon Feliks
7.4 1997 Cudotwórca(gościnnie)
6.5 1997 Kazimierz Lulewicz
4.3 1996 Złodziej na cmentarzu
7.2 1995 Michał Pietruszka, brat Szymona
5.0 1994 Strażak na wieży Kościoła Mariackiego w Krakowie
5.1 1993 Neron (gościnnie)
6.8 1991 Mecenas Światek (gościnnie)
8.0 1988 Korowiow - Fagot
7.5 1988 książę Witold
6.0
ESD
1986 Tata Idy
5.6 1986
6.3 1985 Hans
6.5 1985 Lekarz więzienny
6.6 1983 Michał Grossman
5.9 1983 Przechodzień
7.4 1982 Piotr, asystent profesora
7.7 1981 Komisarz Karelicki, kochanek żony Kwinty
10.0 1980 (głos)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Janusz Michałowski filmy Janusz Michałowski najlepsze filmy Janusz Michałowski zdjęcia Janusz Michałowski galeria Janusz Michałowski biografia Janusz Michałowski nominacje Janusz Michałowski nagrody i wyróżnienia Janusz Michałowski filmografia Janusz Michałowski aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.