Jane Adams
Data urodzenia: 1965-04-01
Miejsce urodzenia: Waszyngton, Dystrykt Kolumbii, USA

Biografia:
Jane Adams dorastając często występowała w lokalnym teatrze w swoim rodzinnym mieście. Swoją pierwszą rolę zagrała w szkole średniej w "Pinokiu", jednak jej zawodowe aspiracje początkowo nie były związane z aktorstwem. Po studiach zapisała się do Seattle's Cornish Institute (nauki ścisłe i polityczne). Pracowała też jako przedszkolanka. Mimo tego brała lekcje aktorstwa i w końcu przeniosła się do Nowego Jorku, żeby studiować dramat w Juilliard. Dostała kilka ról w filmach telewizyjnych, serialach (gościnnie pojawiła się w "Family Ties" dwa razy jako dwie różne postacie) i miała przyzwoitą rolę w "Oznakach życia" (1990 r.). Jednak jej wczesna kariera to głównie sukcesy na scenie. Wcześnie po studiach dostała rolę na Broadwayu, w komedii Paula Rudnicka "I Hate Hamlet", za którą została wyróżniona nagrodą Outer Critics Cirle Award i była nominowana do nagrody Drama Desk. Szybko zdobywając popularność przez następnych kilka lat była aktywna w teatrze w Nowym Jorku (m.in. rola Mary Warren w "The Crucible" Arthura Millera). Na Broadwayu jej godnym uwagi sukcesem był występ w "An Inspector Calls" J. Priestleya - za swoją kreację postaci Sheili Birling dostała nagrodę Tony'ego, Drama Desk Award i była nominowana do Outer Critics Circle Award. Wykonując swoją pracę w Nowym Jorku ostatecznie zdecydowała się przenieść do Los Angeles, żeby poświęcić się karierze na dużym ekranie. Przez kilka lat znajdowała się w tle większości filmów, grając role drugoplanowe, m.in. w filmach "Kocham kłopoty" (1994 r.) czy "Ojciec panny młodej 2" (1995 r.). Kiedy zaczęła zdobywać sławę w Hollywood jej role się powiększyły, a także stały się ciekawsze. Rolą przełomową dla Jane można nazwać z pewnego punktu widzenia postać Joy Jordan w "Happiness" Todda Solondza. Urocza i zarazem smutna bohaterka tej czarnej komedii jest z pewnością najpoważniejszą kreacją Adams na dużym ekranie. Niewątpliwie "Happiness"to jeden z najbardziej kontrowersyjnych filmów z 1998 roku, który zdobył spory rozgłos ze względu na swój jawnie szokujący charakter. Od tego momentu Jane zaczęła grać głównie w niezależnych produkcjach, do których można zaliczyć "Łowczynię piosenek" (2000 r.) i "Party na słodko" (2001 r.) w reżyserii Alana Cumminga i Jennifer Jason Leigh. Tuż po "Kwaśnych pomarańczach" z 2002 roku Jane zniknęła na pewien czas z ekranu. Zagrała jeszcze w "Adaptacji" Charliego Kaufmana (również z 2002 r.). Przez półtorej roku wydawało się, że zrezygnowała z aktorstwa. Wróciła jednak na scenę w sztuce "Enchanted April" i zagrała w kolejnym filmie Kaufmana "Zakochany bez pamięci" (2004 r.).
6.9
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Bonnie (gościnnie)
6.9 2009 Bonnie (gościnnie)
7.9 2008 Bonnie (gościnnie)
8.2
Dr House
House M.D.
2004 Bonnie (gościnnie)
8.1 2003 Matka zmarłego dziecka (gościnnie) (niewymieniony w czołówce)
8.2
Niesamowite opowieści
Night Visions
2001 Bonnie (gościnnie)
5.2 2001 Bonnie (gościnnie)
7.4
Prawo i porządek: Zbrodniczy zamiar
Law & Order: Criminal Intent
2001 Bonnie (gościnnie)
7.4
Cudowni chłopcy
Wonder Boys
2000 Bonnie (gościnnie)
8.0 1998 Bonnie (gościnnie)
8.0 1997 Bonnie (gościnnie)
6.8 1996 Bonnie (gościnnie)
7.9 1996 Bonnie (gościnnie)
6.9
Ojciec panny młodej II
Father of the Bride Part II
1995 Bonnie (gościnnie)
8.1
Po tamtej stronie
Outer Limits, The
1995 Bonnie (gościnnie)
6.4
Kocham kłopoty
I Love Trouble
1994 Bonnie (gościnnie)
7.4
Pani Parker i krąg jej przyjaciół
Mrs. Parker and the Vicious Circle
1994 Bonnie (gościnnie)
6.8 1993 Bonnie (gościnnie)
7.7
Opowieści z ciemnej strony
Tales from the Darkside
1984 Bonnie (gościnnie)
8.2 1982 Bonnie (gościnnie)
10.0 1972 Bonnie (gościnnie)
8.0 1952 Bonnie (gościnnie)
0.0 1951 Bonnie (gościnnie)
10.0 1951 Bonnie (gościnnie)
10.0 1951 Bonnie (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jane Adams filmy Jane Adams najlepsze filmy Jane Adams zdjęcia Jane Adams galeria Jane Adams biografia Jane Adams nominacje Jane Adams nagrody i wyróżnienia Jane Adams filmografia Jane Adams aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.