Jan Machulski
Data urodzenia: 1928-07-03
Miejsce urodzenia: 2008-11-20
Stan cywilny: Łódź, Polska

Biografia:
Znany i ceniony polski aktor. W 1954 roku został absolwentem Państwowej Wyższej Szkoły Aktorskiej w Łodzi, a w 1971 ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie. Występował na scenach wielu teatrów, gdzie zagrał około 70 ról. Zagrał także wiele ról filmowych. Największą popularność zdobył w filmach swego syna - Juliusza: "Vabank" 1 i 2, gdzie stworzył niezapomnianą postać kasiarza Kwinty. Jan Machulski jest również autorem sztuk: "Krzywa płaska" i "Lęk". W latach 1954-1982 był członkiem SPATiF-ZASP. Jest laureatem Złotego Krzyża Zasługi, Złotej Odznaki "Zasłużonego dla miasta Lublina", Honorowej Odznaki miasta Łodzi oraz Złotej Odznaki Honorowej "Za zasługi dla miasta Warszawy".
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.6 2009 Zygmunt Zuber "Małolat"
5.6 2009 Fryderyk Gradoń
5.7 2004 "Leon Bystrzycki" w reklamówce (gościnnie)
5.6 2000 Kostek Kamiński
6.5 1999 Stryj Leon (gościnnie)
7.0 1998 Lasak (gościnnie)
6.9 1998 były prezes Geobanku
6.4 1998 Jan Padlewski, ojciec Doroty (gościnnie)
7.8 1997 Nadinspektor
6.4 1997 Dziadek
7.0 1996 Prezes "Geobanku" (gościnnie)
6.5 1995 Jan Padlewski, ojciec Doroty
7.3 1994 Walenda, major UOP
3.9 1994 Adam Skoczyński, pacjent Leszka Stachurskiego(gościnnie)
7.6
Psy
1992 Walenda, major SB
7.1 1992 Pułkownik Markowski
6.8 1991 Doktor Kozłowski, przyjaciel Zuzanny (gościnnie)
7.3 1989 "Big Jim" Cimino, ojciec chrzestny mafii w Chicago
7.3 1989 Ojciec Janka
7.5 1987 Kwintek
7.1 1987 Pułkownik
6.3 1987 Herbinger, dyrektor bazy
7.1 1986 Teść
7.7 1984 Henryk Kwinto
7.7 1981 Henryk Kwinto
6.5 1981 Andrzej
6.9 1980 Wolski, ochmistrz dworu królewskiego
7.3 1977 Ojciec Andrzeja
7.8 1976 Ojciec Ani
6.7 1975 Lekarz(gościnnie)
5.8 1972 Adwokat Jan
7.7 1971 Stanisław Wanatowicz, ojciec Poldka(gościnnie)
6.2 1970 Zygmunt Zawada, reżyser filmu "Barykada krwi i miłości"
7.5 1969 Kapitan Staszek
6.3
Gra
1968 Joachim
6.7 1968 Sąsiad Ludki, obiekt jej westchnień
5.6 1966 Dyrygent chóru
8.2 1964 Hrabia Pena Flor
5.0 1964 Porucznik UB
6.1 1963 Porucznik Adam Włodarczyk
6.7 1963 Fred Van Houben
6.0 1962 Kapitan Górny
7.3 1961 Jeniec angielski (niewymieniony w czołówce)
7.9 1961 Doktor
6.6 1960 Wacław Jasiński
6.2 1958 Porucznik Stanisław Kamień
7.7 1958 Porucznik Pilecki
6.9 1954 Członek GL
5.4 1953 Junak SP(niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jan Machulski filmy Jan Machulski najlepsze filmy Jan Machulski zdjęcia Jan Machulski galeria Jan Machulski biografia Jan Machulski nominacje Jan Machulski nagrody i wyróżnienia Jan Machulski filmografia Jan Machulski aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.