Jan Kociniak
Data urodzenia: 1937-11-08
Miejsce urodzenia: 2007-04-20
Stan cywilny: Stryj, Polska (obecnie Ukraina)

Biografia:
Wybitny aktor teatralny i filmowy i jeden z najbardziej popularnych aktorów głosowych. Studia aktorskie rozpoczął w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej w Warszawie uzyskując w 1961 roku dyplom. Współpracował z Teatrem Ateneum, Teatrem Kwadrat i Syreny w Warszawie. Zadebiutował w filmie "Miejsce na ziemi" Stanisława Różewicza w roku 1959. Późniejsze role to "Rękopis znaleziony w Saragossie", "Lalka", "Miś" i ostatnia rola na wielkim ekranie "Ryś" Stanisława Tyma. Jan Kociniak to przede wszystkim niezapomniany głos Gucia z "Pszczółki Mai" oraz Kubuś Puchatek Disneya.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.0 2005 Bartłomiej Walukiewicz (gościnnie)
5.8 2001 August Bochenek, piekarz
3.0 1999
6.5 1999 Generał Sosna (gościnnie)
3.0 1997 Kazimierz Suryn, dziadek Katarzyny
6.5 1997 Walukiewicz (gościnnie)
5.1 1993 "Carlos" (gościnnie)
8.0 1988 Bengalski
7.9
Nowe przygody Kubusia Puchatka
New Adventures of Winnie the Pooh, The
1988 Kubuś Puchatek (polski dubbing)
6.0 1987 Dziedzic wiozący Jana bryczką
6.7 1987 Aktor w zespole Cabińskiego
7.3 1985 Leutnant Klaus
7.0 1984 Zbyszek, przełożony Witczaka
6.6 1984 Kletke
7.8
Dom
1980 Personalny FSO na pogrzebie Jasińskiego (gościnnie)
6.9 1980 Chłop, nowomianowany burmistrz Baru (gościnnie)
7.1
Pszczółka Maja
Mitsubachi Maya no boken
1975 Gucio (polski dubbing)
7.4 1974 Działacz Klubu Sportowego (gościnnie)
7.6 1972 Podwładny "dyrektora" przynoszący rachunek za racjonalizację(niewymieniony w czołówce)
7.4 1970 (głos) (niewymieniony w czołówce)
8.0 1966 Syn prezydenta
6.8 1966 Stonoga, sierżant MO
8.2 1964 Sługa Paszeki
6.1 1963 Komendant "oddziału partyzanckiego"
7.4 1962 Widz w cyrku(niewymieniony w czołówce)
7.0
Jetsonowie
Jetsons, The
1962 Pan Spacely (Polskie Nagrania) (polski dubbing)
6.2 1959 Kocoń, wychowanek zakładu poprawczego

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jan Kociniak filmy Jan Kociniak najlepsze filmy Jan Kociniak zdjęcia Jan Kociniak galeria Jan Kociniak biografia Jan Kociniak nominacje Jan Kociniak nagrody i wyróżnienia Jan Kociniak filmografia Jan Kociniak aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.