James Woods
Data urodzenia: 1947-04-18
Miejsce urodzenia: Vernal, Utah, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Kathryn Morrison (31.08.1980 - 1983, rozwód); 2. Sarah Owen (02.06.1989 - 1990, rozwód)

Biografia:
James Woods należy do najinteligentniejszych aktorów Hollywood (jego IQ wynosi ponad 180). W wieku zaledwie kilku lat nauczył się grać na gitarze a podczas nauki w szkole średniej studiował jednocześnie matematykę na uniwersytecie. Chciał zostać chirurgiem okulistą niestety nieszczęśliwy wypadek uniemożliwił realizację tych planów. Szyba spadła mu na ramię prawie ucinając rękę i uszkadzając arterię. Lekarze założyli Woodsowi ponad dwieście szwów, a także przeprowadzili kilka operacji, które umożliwiły mu powrót do sprawności. Niestety mimo ich wysiłków James nie mógł już grać na gitarze a tym bardziej pracować jako chirurg. Zdecydował się więc na zawód aktora. Po kilku nieudanych próbach osiągnięcia sukcesu na scenach teatralnych swoją uwagę skupił na filmie. W 1972 r. zadebiutował przed kamerami rolą w filmie Elia Kazana "Goście" a rok później wystąpił u boku Roberta Redforda i Barbry Streisand w obrazie "Tacy byliśmy". Pierwszą kreacją, którą zwrócił na siebie uwagę była postać żydowskiego artysty w serialu "Holocaust". W 1979 r. wzbudził zachwyt krytyków rolą w obrazie "Cebulowe pole". Pięć lat później wystąpił w głośnym filmie Sergio Leone "Dawno temu w Ameryce" a w 1987 r. otrzymał swoją pierwszą nominację do Oscara za kreację w dramacie Olivera Stone\'a "Salvador".
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
8.3 2006 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.0
Ekipa
Entourage
2004 (gościnnie) (on sam)
0.0 2003 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.1
Życie kobiety niemoralnej
This Girl's Life
2003 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.8
Cafe Myszka
House of Mouse
2001 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.7 2000 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.3
Prawdziwa zbrodnia
True Crime
1999 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.7 1999 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.0
Głowa rodziny
Family Guy
1999 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.0
Następny dzień w raju
Another Day in Paradise
1998 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.4
Herkules
Hercules: The Animated Series
1998 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.4 1998 (głos) (on sam) (gościnnie)
2.5 1997 (głos) (on sam) (gościnnie)
5.5 1996 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.2
Klątwa
Curse of the Starving Class
1994 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.3
Specjalista
Specialist, The
1994 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.6
Ucieczka gangstera
Getaway, The
1993 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.9
Upadłe anioły
Fallen Angels
1993 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.9 1992 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.5 1992 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.3 1992 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.3
Kobiety i mężczyźni
Women and Men
1990 (głos) (on sam) (gościnnie)
5.4
Rodzina zastępcza
Immediate Family
1989 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.0
Nazywam się Bill W.
My Name Is Bill W.
1989 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.0
Samotny w obliczu prawa
True Believer
1989 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.2
Gliniarz
Cop
1988 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.2
Zastrzyk energii
Boost, The
1988 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.4
Jeniec wojenny
In Love and War
1987 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.8
Salwador
Salvador
1986 (głos) (on sam) (gościnnie)
4.1
Trofeum zabójcy
Badge of the Assassin
1985 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.6
Joshua dawniej i dziś
Joshua Then and Now
1985 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.2
Dawno temu w Ameryce
Once Upon a Time in America
1984 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.2
Wideodrom
Videodrome
1983 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.0 1982 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.6
Fałszywa wiara
Split Image
1982 (głos) (on sam) (gościnnie)
5.0
Czarny marmur
Black Marble, The
1980 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.5 1978 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.0 1977 (głos) (on sam) (gościnnie)
5.0
F. Scott Fitzgerald w Hollywood
F. Scott Fitzgerald in Hollywood
1976 (głos) (on sam) (gościnnie)
5.6
Zniknięcie Aimee
Disappearance of Aimee, The
1976 (głos) (on sam) (gościnnie)
10.0 1976 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.5 1975 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.8 1974 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.8
Tacy byliśmy
Way We Were, The
1973 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.5 1973 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.0 1973 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.3 1973 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.7
Wielka Amerykańska Tragedia
Great American Tragedy
1972 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.3
Goście
Visitors, The
1972 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.4
Ulice San Francisco
Streets of San Francisco, The
1972 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.0
Hickey i Boggs
Hickey & Boggs
1972 (głos) (on sam) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

James Woods filmy James Woods najlepsze filmy James Woods zdjęcia James Woods galeria James Woods biografia James Woods nominacje James Woods nagrody i wyróżnienia James Woods filmografia James Woods aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.