James Gandolfini
Data urodzenia: 1961-09-18
Miejsce urodzenia: Westwood, New Jersey, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Marcy Wudarski (1999 - 18.12.2002, rozwód), syn Michael (ur. 1999); 2. Deborah Lin (od 30.08.2008)

Biografia:
Sławę, uznanie oraz nagrodę Gildii Aktorów i Złoty Glob przyniosła mu rola Anthony'ego 'Tony' Soprano w serialu "The Sopranos" (1999). Gandolfini studiował na Rutgers University w New Jersey. Tajniki aktorstwa poznawał w nowojorskim Actors' Studio. Na początku lat 90. pojawił się w przedstawieniach: "One Day Wonder", "Tarantulas Dancing" i "Na nabrzeżach". W 1992 debiutował na Broadway'u w "Tramwaju zwanym pożądaniem" z Jessicą Lange i Alecem Baldwinem w rolach głównych. Na dużym ekranie debiutował w filmie "A Stranger Among Us" (1992), w którym główną rolę zagrała Melanie Griffith. Jego występy w kolejnych filmach, m.in. w "Prawdziwym romansie" (1993) Tony'ego Scotta i "Money for Nothing" (1993), w którym zagrał brata Johna Cusacka, również nie należą do największych. Przełomowym momentem w karierze okazała się rola chłopaka Geeny Davis w dramacie "Angie" (1994). Choć film nie zdobył uznania, jednak Gandolfini otrzymał bardzo dobre recenzje. Od tego czasu zaczął pojawiać się na drugim planie w wysokobudżetowych produkcjach Hollywood. W thrillerze Charliego Sheena "Terminal Velocity" (1994) zagrał śledczego Bena Pinkwatera. W 1995 r. wystąpił we francuskim filmie "Wszystkie poranki świata" Alaina Corneau oraz komedii Barry'ego Sonnenfelda "Dorwać małego". W następnym roku partnerował Demie Moore i Alecowi Baldwinowi w thrillerze "Pod presją" Briana Gibsona. Małą odmianę stanowi rola romantyka Kiefera w komediodramacie "She'a So Lovely" (1997) Nicka Cassavetesa. Kolejnym thrillerem, w którym Gandolfini wystąpił u boku gwiazd, w tym przypadku Nicolasa Cage'a, jest "Osiem milimetrów" (1999) Joela Schumachera. W 2001 r. zagrał u boku Julii Roberts i Brada Pitta w komedii sensacyjnej "Mexican", w reżyserii Gore Verbinski'ego.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Tony Soprano
0.0 2012 Tony Soprano
7.0
Zabić, to tak łatwo powiedzieć
Killing Them Softly
2012
5.8
Zabić, jak to łatwo powiedzieć
Killing Them Softly
2012 Mickey
10.0 2011 Tony Soprano
0.0 2011 Tony Soprano
7.4
Strasznie głośno, niesamowicie blisko
Extremely Loud and Incredibly Close
2011 Tony Soprano
7.3 2010 Tony Soprano
6.7
Zapętleni
In the Loop
2009 Tony Soprano
6.7
Mexican
Mexican, The
2001 Tony Soprano
7.9 2001 Tony Soprano
7.5 1999 Tony Soprano
8.3
Rodzina Soprano
The Sopranos
1999 Tony Soprano
6.8
Adwokat
Civil Action, A
1998 Tony Soprano
7.7
W sieci zła
Fallen
1998 Tony Soprano
7.1
Noc na Manhattanie
Night Falls on Manhattan
1997 Tony Soprano
7.4
Pistolet
Gun
1997 Tony Soprano
6.4 1997 Tony Soprano
6.5
Pod presją
Juror, The
1996 Tony Soprano
7.7
Karmazynowy przypływ
Crimson Tide
1995 Tony Soprano
6.3
Na granicy ryzyka
Terminal Velocity
1994 Tony Soprano
6.5
Znaleźne
Money for Nothing
1993 Tony Soprano
6.8
Szczęściarz
Mr. Wonderful
1993 Tony Soprano
7.5
Prawdziwy romans
True Romance
1993 Tony Soprano
6.2
Obcy wśród nas
Stranger Among Us, A
1992 Tony Soprano
8.3 1992 Tony Soprano
7.4
Ulica Sezamkowa
Sesame Street
1969 Tony Soprano

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

James Gandolfini filmy James Gandolfini najlepsze filmy James Gandolfini zdjęcia James Gandolfini galeria James Gandolfini biografia James Gandolfini nominacje James Gandolfini nagrody i wyróżnienia James Gandolfini filmografia James Gandolfini aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.