James Frain
Data urodzenia: 1968-03-14
Miejsce urodzenia: Leeds, Anglia, Wielka Brytania
Stan cywilny: żona Marta Cunningham (od 2004), 2 dzieci

Biografia:
Jest najstarszym spośród ośmiorga rodzeństwa. Studiował na University of East England i kontunuował nauke na London's Central School of Speech and Drama. Tam został odkryty przez Sir Richarda Attenborough, który ztrudnił go w dramacie "Shadowlands" (1993). Był to filmowy debiut młodego aktora. Prawdziwa jego kariera kinowa zaczęła się jednak dopiero po rolach w dwóch wysoko ocenionych filmach: "Hilary And Jackie", w którym zagrał charyzmatycznego pianistę oraz w "Elizabeth". Następnie wziął udział w "Uwikłanym" Johna Frankenheimera oraz w "Gdzie serce twoje" z Nathalie Portman i Ashley Judd. Wystąpił w szeregu brytyjskich przedstawień teatralnych, między innymi z zespołem Royal Shakespeare Company i na West Endzie. Dużo pracuje w telewizji, między innymi dla BBC, dla której nakręcił: "Mill On The Floss" oraz "Adwokat diabła".
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.4 2011 Eric Renard (gościnnie)
7.4
Woda dla słoni
Water for Elephants
2011 Franklin Mott (gościnnie)
5.8 2011 Franklin Mott (gościnnie)
6.8
Tron: Dziedzictwo
TRON: Legacy
2010 Franklin Mott (gościnnie)
6.5 2010 Franklin Mott (gościnnie)
7.8
Magia kłamstwa
Lie to Me
2009 McClellan (gościnnie)
7.4
Czysta krew
True Blood
2008 Franklin Mott (gościnnie)
7.8 2008 Pan Kohl (gościnnie)
7.8
Mentalista
The Mentalist
2008 Terry Murphy (gościnnie)
7.9 2008 Franklin Mott (gościnnie)
7.9 2008 Franklin Mott (gościnnie)
7.7 2007 Paul Rider (gościnnie)
7.9
Dynastia Tudorów
The Tudors
2007 Thomas Cromwell
7.9
Tożsamość szpiega
Burn Notice
2007 Franklin Mott (gościnnie)
7.7
Inwazja
Invasion
2005 Franklin Mott (gościnnie)
6.7
Cesarstwo
Empire
2005 Franklin Mott (gościnnie)
7.4
Wzór
Numb3rs
2005 Franklin Mott (gościnnie)
7.5 2005 Franklin Mott (gościnnie)
7.9
Chirurdzy
Grey's Anatomy
2005 Tom Crawley (gościnnie)
10.0 2004 Franklin Mott (gościnnie)
7.4 2003 Franklin Mott (gościnnie)
9.5 2003 Franklin Mott (gościnnie)
5.5
Projekt
Project, The
2002 Franklin Mott (gościnnie)
7.3 2002 Richard Ellison (gościnnie)
7.4
Prawo i porządek: Zbrodniczy zamiar
Law & Order: Criminal Intent
2001 Franklin Mott (gościnnie)
6.4
Uwikłany
Reindeer Games
2000 Franklin Mott (gościnnie)
7.2
Gdzie serce twoje
Where The Heart Is
2000 Franklin Mott (gościnnie)
7.5
CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas
CSI: Crime Scene Investigation
2000 Jeffrey Hughes (gościnnie)
7.2 1999 Franklin Mott (gościnnie)
7.0
Kropla słońca
Sunshine
1999 Franklin Mott (gościnnie)
7.6 1998 Franklin Mott (gościnnie)
7.9
Hilary i Jackie
Hilary and Jackie
1998 Franklin Mott (gościnnie)
7.5
Młyn nad Flossą
Mill on the Floss, The
1997 Franklin Mott (gościnnie)
0.0 1997 Franklin Mott (gościnnie)
8.3
Zdobywcy
Buccaneers, The
1995 Franklin Mott (gościnnie)
8.0
Cienista dolina
Shadowlands
1993 Franklin Mott (gościnnie)
7.6
Opowieści z krypty
Tales from the Crypt
1989 Franklin Mott (gościnnie)
0.0

0 Franklin Mott (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

James Frain filmy James Frain najlepsze filmy James Frain zdjęcia James Frain galeria James Frain biografia James Frain nominacje James Frain nagrody i wyróżnienia James Frain filmografia James Frain aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.