James Cromwell
Data urodzenia: 1940-01-27
Miejsce urodzenia: Los Angeles, Kalifornia, USA
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Anne Ulvestad (27.11.1976 - 1986, rozwód), córka: Kate (ur. 1978), synowie: John (ur. 1980) i Colin (ur. 1982); 2. Julie Cobb (od 29.05.1986)

Biografia:
Weteran drugiego planu o sympatycznej fizjonomii, predysponującej go do różnorodnych ról charakterystycznych, których ma za sobą imponująco wiele. James Cromwell pochodzi z rodziny aktorskiej. Początkowo zamierzał być inżynierem, ale pod wpływem wakacyjnej współpracy z ojcem na planie filmowym zmienił zdanie i zdecydował się studiować reżyserię w Carnegie Institute of Technology w Pittsburgu. Karierę rozpoczął jako aktor i reżyser w lokalnych teatrach, pojawił się w sztuce "The Iceman Cometh" w chicagowskim Goodman Theatre, "Becketcie" w Cleveland Playhouse i "Otellu" na Amerykańskim Festiwalu Szekspirowskim. Na ekranie zadebiutował rolami w serialach telewizyjnych "All in the Family" (1974) i "Hot L Baltimore" (1975). Natomiast jego debiut kinowy był pamiętny: pojawił się jako charakterystyczny szofer Marcel w makabrycznej czarnej komedii "Murder by Death" (1976). W latach 80-tych James Cromwell grał niewielkie role głównie w komediach, między innymi w "The Man with Two Brains" (1983) ze Stevem Martinem i Kathleen Turner i "Różowym cadillacu" (1989), obok Bernadette Peters i Clinta Eastwooda. Wykreował też postać pana Skolnicka w "Zemście twardogłowych" (1984) i licznych sequelach tego młodzieżowego filmu klasy B. Kariera aktora nabrała właściwego rozpędu dopiero w latach 90-tych, kiedy wystąpił w tak różnorodnych produkcjach, jak film czarny "Krwawy Romeo" (1993) z Gary Oldmanem, widowisko science-fiction "Star Trek: Pierwszy kontakt" (1996), biograficzny "The People vs. Larry Flynt" (1996) Miloša Formana, czy thriller "Gatunek II" (1998). Ogromny sukces filmu dla dzieci "Babe: świnka z klasą" (1995) przyniósł aktorowi duży rozgłos i nominację do Oscara za rolę farmera Hoggetta, którą powtórzył także w sequelu "Babe: świnka w mieście" (1998). Następnie aktor wybierał wbrew swojemu wizerunkowi role czarnych charakterów: skorumpowanego wysokiego urzędnika policyjnego w "Tajemnicach Los Angeles" (1997) Curtisa Hansona, bezwzględnego generała-karierowicza w "Córce generała" (1999) i przekupnego detektywa, który prześladuje drobnego kryminalistę Williama H. Macy w "Małym, niewinnym morderstwie" (1999). Do jego bardziej pozytywnych kreacji należą role sprawiedliwego sędziego w "Cedrach pod śniegiem" (1999) i naczelnika więzienia w "Zielonej mili" (1999), którego chorą na raka żonę cudownie uzdrawia John Coffey (Michael Clarke Duncan). Aktor stworzył też przekonywający portret potentata prasowego Williama Randolpha Hearsta w "RKO 281" (1999), telewizyjnym filmie Ridleya Scotta o powstawaniu kinowego arcydzieła "Obywatel Kane" (1941). Natomiast w "Kosmicznych kowbojach" (2000) Clinta Eastwooda, James Cromwell ponownie wcielił się w ekranowego nikczemnika, utrudniającego misję emerytowanym astronautom, Eastwoodowi, Donaldowi Sutherlandowi i Tommy'emu Lee Jonesowi. Prywatnie James Cromwell jest mężem Julie Cobb, z którą ma córkę Rosemary. Jest weganem i wierzy w istnienie UFO. (oprac. Patrycja Bieszk)
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Craig Morrison
7.8 2011 Dr Arthur Arden
0.0 2011 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
0.0 2011 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
10.0 2011 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.3 2010 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
6.3
Surogaci
Surrogates
2009 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
3.9 2009 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
6.4
Uderzenie
Impact
2008 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.3
Mój śmiertelny wróg
My Own Worst Enemy
2008 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
6.8
Mistrzowie science-fiction
Masters of Science Fiction
2007 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
8.0
Anioły w Ameryce
Angels in America
2003 Henry, lekarz Roya
5.2 2001 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.9
Sześć stóp pod ziemią
Six Feet Under
2001 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
8.7
Zielona mila
Green Mile, The
1999 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
6.1
Kawaler
Bachelor, The
1999 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
8.7 1999 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
5.5 1999 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
6.9
Dzień zagłady
Deep Impact
1998 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.6
Tajemnice Los Angeles
L.A. Confidential
1997 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.1
Skandalista Larry Flynt
People vs. Larry Flynt, The
1996 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
6.3
Egzekutor
Eraser
1996 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
8.2
Dziwny traf
Strange Luck
1995 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
6.1
Klient
Client, The
1995 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
6.9 1995 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.5
Krwawy Romeo
Romeo Is Bleeding
1993 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.6
Star Trek: Stacja kosmiczna
Star Trek: Deep Space Nine
1993 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
6.7
Babe
Babe, The
1992 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.2 1992 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
6.4
Renegat
Renegade
1992 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
6.0
Pan Złota Rączka
Home Improvement
1991 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
1.0 1989 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.9
Młodzi jeźdźcy
Young Riders, The
1989 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
5.8 1988 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.9
Star Trek: Następne pokolenie
Star Trek: The Next Generation
1987 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.3
Gliniarz i prokurator
Jake and the Fatman
1987 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
0.0 1986 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
6.3 1986 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
9.0 1985 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.7
Strefa mroku
Twilight Zone, The
1985 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
9.0 1984 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.6 1984 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.1 1984 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
8.3 1983 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
8.2 1982 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.3
Nieustraszony
Knight Rider
1982 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.5
Ojciec Murphy
Father Murphy
1981 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
10.0
Flo
1980 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.0 1978 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.7 1977 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.5 1977 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.8 1976 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
0.0 1975 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
9.5 1975 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.0 1975 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
6.8 1974 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.3
Domek na prerii
Little House on the Prairie
1974 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
8.5 1973 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.9 1972 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
7.8 1972 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)
4.7 1971 George Sibley (2004-2005) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

James Cromwell filmy James Cromwell najlepsze filmy James Cromwell zdjęcia James Cromwell galeria James Cromwell biografia James Cromwell nominacje James Cromwell nagrody i wyróżnienia James Cromwell filmografia James Cromwell aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.