Jack Black
Data urodzenia: 1969-08-28
Miejsce urodzenia: Hermosa Beach, Kalifornia, USA
Stan cywilny: żona Tanya Haden (od 14.03.2006), 2 synów: Samuel Wyatt (ur. 10.06.2006), Thomas David (ur. 23.05.2008)

Biografia:
Wystąpił w takich filmach jak świetnie przyjęta przez krytyków produkcja Stephena Frearsa "Przeboje i podboje" (High Fidelity), w której zagrał Barry'ego, sarkastycznego pracownika sklepu muzycznego prowadzonego przez Johna Cusacka. Ta przełomowa rola przyniosła mu nominacje do nagród American Comedy oraz Blockbuster Entertainment w kategorii dla Najlepszego Aktora Drugoplanowego. W 2002 roku, Black był współprowadzącym ceremonię rozdania nagród filmowych MTV - wspólnie z Sarah Michelle Gellar. Poza "Szkołą rocka" Black można oglądać także u boku Bena Stillera w wyreżyserowanym przez Barry'ego Levinsona filmie "Envy". Black wystąpił ostatnio w dwóch przebojowych komediach. W filmie braci Farrelly "Shallow Hal" z Gwyneth Paltrow. Aktor zagrał Hala, mężczyznę, który posiada dar postrzegania wewnętrznego piękna ludzi pod powłoką ich wyglądu zewnętrznego. W "Orange County" w reżyserii Jake'a Kasdana ("Zero Effect") na podstawie scenariusza Mike'a White ("Chuck & Buck"), Black wystąpił z Colinem Hanksem jako jego kochający, starszy brat. Inne filmy w jego dorobku to "Saving Silverman" z Jasonem Biggsem i Steve'm Zahnem, niezależny dramat "Jesus' Son" z Billy'm Crudupem, "Bob Roberts" Tima Robbinsa. Black jest także liderem rockowo-folkowego zespołu Tenacious D, którego album został wydany jesienią 2001 roku przez Epic Records. Ostatnio grupa zakończyła tournee, podczas którego wystąpiła z Weezer i Kid Rock.
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
10.0 2011 Milo (głos) (gościnnie)
0.0 2011 Milo (głos) (gościnnie)
7.2 2011 Milo (głos) (gościnnie)
5.0 2011 Milo (głos) (gościnnie)
5.9
Wielki rok
Big Year, The
2011 Brad Harris
5.7
Rok pierwszy
Year One
2009 Milo (głos) (gościnnie)
7.8 2009 Milo (głos) (gościnnie)
9.5 2007 Milo (głos) (gościnnie)
10.0 2007 Milo (głos) (gościnnie)
7.5 2007 Milo (głos) (gościnnie)
7.4
Holiday
Holiday, The
2006 Milo (głos) (gościnnie)
6.0 2004 Milo (głos) (gościnnie)
7.2 2002 Milo (głos) (gościnnie)
8.2 2002 Milo (głos) (gościnnie)
7.9 2002 Milo (głos) (gościnnie)
8.3 1999 Milo (głos) (gościnnie)
6.2
Koszmar następnego lata
I Still Know What You Did Last Summer
1998 Milo (głos) (gościnnie)
7.7
Will i Grace
Will & Grace
1998 Milo (głos) (gościnnie)
5.5
Na granicy światów
Crossworlds
1997 Milo (głos) (gościnnie)
7.3
Fan
Fan, The
1996 Milo (głos) (gościnnie)
6.6
Telemaniak
Cable Guy, The
1996 Milo (głos) (gościnnie)
7.9
Przed egzekucją
Dead Man Walking
1995 Milo (głos) (gościnnie)
9.6 1995 Milo (głos) (gościnnie)
8.0 1995 Milo (głos) (gościnnie)
10.0 1994 Milo (głos) (gościnnie)
10.0 1994 Milo (głos) (gościnnie)
6.4
Dotyk anioła
Touched by an Angel
1994 Milo (głos) (gościnnie)
7.5
Prawdziwy romans
True Romance
1993 Milo (głos) (gościnnie)
7.8
Z Archiwum X
The X Files
1993 Bart "Zero" Liquori (gościnnie)
6.5 1992 Milo (głos) (gościnnie)
7.0 1992 Milo (głos) (gościnnie)
8.3 1992 Milo (głos) (gościnnie)
7.2 1992 Milo (głos) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 Milo (głos) (gościnnie)
0.0

0 Milo (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jack Black filmy Jack Black najlepsze filmy Jack Black zdjęcia Jack Black galeria Jack Black biografia Jack Black nominacje Jack Black nagrody i wyróżnienia Jack Black filmografia Jack Black aktor Jack Black scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.