Jacek Fedorowicz
Data urodzenia: 1937-07-18
Miejsce urodzenia: Gdynia, Polska
Stan cywilny: żona Anna, córka

Biografia:
Aktor, satyryk. Ukończył Wydział Malarstwa w gdańskiej PWSSP. Aktor studenckiego teatru Bim-Bom w Gdańsku. W 1960 debiutuje w filmie "Do widzenia do jutra" Janusza Morgensterna. Współtwórca cyklicznych programów rozrywkowych w TVP: "Poznajmy się", "Runda", "Małżeństwo doskonałe", "Kariera". Zagrał w filmach m.in.: "Kryptonim Nektar", "Lekarstwo na miłość", "Walkower", "Zawsze w niedzielę", "Kochajmy syrenki", "Małżeństwo z rozsądku", "Polowanie na muchy", "Milion za Laurę", "Motodrama", "Poszukiwany, poszukiwana". W latach 1963-71 był współtwórcą cyklicznych programów rozrywkowych w Telewizji Polskiej, współautor audycji radiowej "60 minut na godzinę" (1974-81). Po ogloszeniu stanu wojennego zerwał kontakty z państwowymi środkami przekazu; publikował utwory w wydawnictwach i prasie "II obiegu". Był też czynny w niezależnym życiu kulturalnym jako grafik (Komiks "Solidarność" - 500 pierwszych dni) i artysta estradowy. Autor programów satyryczno-politycznych rozpowszechnianych w latach 80-tych poza cenzurą. Od 1989 ponownie występuje w telewizji i publikuje w prasie, jest m. in. autorem i głównym wykonawcą popularnego programu "Dziennik telewizyjny".
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.3 2009 Aleksander
8.3 1983 Pracownik elektrociepłowni
7.8 1974 Aleksander
7.6 1972 Aleksander
6.7 1969 Reżyser telewizyjny w Nieporęcie
7.0 1966 Aleksander
7.9 1966 Członek szajki
6.5 1966 Reżyser telewizyjny
7.7 1965 Jan Cybulski, przewodnik wycieczki po Warszawie (niewymieniony w czoł

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Jacek Fedorowicz filmy Jacek Fedorowicz najlepsze filmy Jacek Fedorowicz zdjęcia Jacek Fedorowicz galeria Jacek Fedorowicz biografia Jacek Fedorowicz nominacje Jacek Fedorowicz nagrody i wyróżnienia Jacek Fedorowicz filmografia Jacek Fedorowicz aktor Jacek Fedorowicz scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.