Isabella Rossellini
Data urodzenia: 1952-06-18
Miejsce urodzenia: Rzym, Włochy
Stan cywilny: dwukrotnie zamężna: 1. Martin Scorsese (29.09.1979 - 1982; rozwód); 2. Jon Wiedemann (1983 - 1986, rozwód), córka Elettra (ur. 1983)

Biografia:
Jej ojcem był jeden z najwybitniejszych włoskich reżyserów Roberto Rossellini a matką doskonała i słynna ze swej urody aktorka Ingrid Bergman. Jednak mimo takiego pochodzenia Isabella włożyła wiele wysiłku w to by uniknąć pracy w filmie. Przez długie lata była nauczycielką i tłumaczką języka włoskiego, pracowała jako korespondent dla włoskiej telewizji a także jako modelka. Jej twarz pojawiła się na około 500. okładkach różnych pism zanim stała się znana z dużego ekranu. Przed kamerami Isabella Rossellini zadebiutowała w roku 1976 u boku swojej matki w filmie "A Matter of Time". Jednak nie traktowała tego jako zapowiedź przyszłej kariery, ale jako jednorazową przygodę. Później jeszcze parokrotnie pojawiała się na ekranie, ale za każdym razem w niewielkich rolach. Sytuacja zmieniła się w roku 1986 po filmie "Blue Velvet". Obraz stał się przebojem a krytyka zachwyciła się Isabellą. Od tamtej pory Rossellini nie próbuje już na szczęście walczyć z aktorstwem dzięki czemu możemy ją podziwiać w coraz większej ilości filmów.
8.1
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 (gościnnie) (ona sama)
6.0 2011 (gościnnie) (ona sama)
7.6 2011 (gościnnie) (ona sama)
0.0 2011 (gościnnie) (ona sama)
7.0
Kurczak ze śliwkami
Poulet aux prunes
2011 Parvine
6.5
Samotność liczb pierwszych
Solitudine dei numeri primi, La
2010 (gościnnie) (ona sama)
7.6 2006 (gościnnie) (ona sama)
7.4 2005 (gościnnie) (ona sama)
7.1
Imperium
Empire
2002 (gościnnie) (ona sama)
7.9
Napoleon
Napoléon
2002 (gościnnie) (ona sama)
7.6 2001 (gościnnie) (ona sama)
6.5
Don Kichot
Don Quixote
2000 (gościnnie) (ona sama)
7.3
Niebo spada
Cielo cade, Il
2000 (gościnnie) (ona sama)
7.4 1997 (gościnnie) (ona sama)
7.0
Pogrzeb
Funeral, The
1996 (gościnnie) (ona sama)
0.0 1995 (gościnnie) (ona sama)
7.7
Wieczna miłość
Immortal Beloved
1994 (gościnnie) (ona sama)
7.3 1994 (gościnnie) (ona sama)
7.9
Przyjaciele
Friends
1994 (gościnnie) (ona sama)
7.6
Bez lęku
Fearless
1993 (gościnnie) (ona sama)
6.3
Niewinni
Innocent, The
1993 (gościnnie) (ona sama)
7.9
Upadłe anioły
Fallen Angels
1993 (gościnnie) (ona sama)
7.0
Ze śmiercią jej do twarzy
Death Becomes Her
1992 (gościnnie) (ona sama)
0.0 1991 (gościnnie) (ona sama)
7.8
Dzikość serca
Wild at Heart
1990 (gościnnie) (ona sama)
8.1
Żywoty pań swawolnych
Dames galantes
1990 (gościnnie) (ona sama)
6.4
Kuzyni
Cousins
1989 (gościnnie) (ona sama)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 Astrid Weller (głos) (gościnnie)
7.6
Opowieści z krypty
Tales from the Crypt
1989 (gościnnie) (ona sama)
7.7
Zelly i ja
Zelly and Me
1988 (gościnnie) (ona sama)
7.8
Sjesta
Siesta
1987 (gościnnie) (ona sama)
7.0 1987 (gościnnie) (ona sama)
7.8 1986 (gościnnie) (ona sama)
9.0 1981 (gościnnie) (ona sama)
7.5
Łąka
Prato, Il
1979 (gościnnie) (ona sama)
7.0
Kwestia czasu
Matter of Time, A
1976 (gościnnie) (ona sama)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Isabella Rossellini filmy Isabella Rossellini najlepsze filmy Isabella Rossellini zdjęcia Isabella Rossellini galeria Isabella Rossellini biografia Isabella Rossellini nominacje Isabella Rossellini nagrody i wyróżnienia Isabella Rossellini filmografia Isabella Rossellini aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.