Irena Malkiewicz
Data urodzenia: 1911-09-15
Miejsce urodzenia: 2004-01-23
Stan cywilny: Moskwa, Rosja

Biografia:
Aktorka filmowa i teatralna. Przed wojną debiutowała rolą Meli Barskiej, rywalki Stefci, w "Trędowatej" (1936). W swoim drugim filmie "Serce matki" (1938)odtwarzała główną rolę Elżbiety Borzęckiej, która walczy o uczucie adoptowanej córki z jej biologiczną matką. Karierę młodej gwiazdy polskiego melodramatu przerwał wybuch II wojny. Trzy filmy, w których grała główne role: "Przez łzy do szczęścia", "U kresu drogi", " Żona i nie żona", weszły na ekrany w okresie okupacji. Po wojnie pojawiała się w teatrach: lubelskim, warszawskim, łódzkim. W filmie można było ją obejrzeć dopiero w 1958 roku grającą małą rolę w "Zamachu Passendorfera". W komedii z życia teatru "Jutro premiera" (1962) wcieliła się w Janinę Radwańską, wielką gwiazdę, która zdaje sobie sprawę z upływającego czasu i angażuje się w romans z młodym Tadeuszem Janczarem. Potem Irena Malkiewicz najczęściej pozostawała aktorką drugiego i trzeciego planu. Pojawiła się w głośnej "Pasażerce" (1963) Munka, "Popiołach" (1965) Wajdy, "Sanatorium pod klepsydrą" (1973) Hasa. Jerzy Hoffman obsadził ją w nowej wersji "Trędowatej" (1976), tym razem w roli babki Waldemara. Sporą rolę zagrała w "Domu Świętego Kazimierza" (1980), odtwarzała postać jednej z zakonnic opiekującej się Cyprianem Kamilem Norwidem. Pod koniec lat 80-tych Irena Malkiewicz wycofuje się z aktorstwa. W 1995 dostaje Nagrodę Miasta Stołecznego Warszawy z okazji stulecia kina. Odebrała ją z innymi gwiazdami kina przedwojennego: Mirą Zimińską i Lidią Wysocką. Było to jedno z czterech odznaczeń, które aktorce wręczono w ciągu ponad 50 lat jej pracy.
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.6 1988 Matka Hulanickiego
5.3 1985 Starsza pani na cmentarzu
6.7 1978 Krasławska, matka Teresy
7.4 1977 Gość na przyjęciu u Woynarowskiego (gościnnie)
7.1 1976 Księżna Podhorecka, babka Waldemara
7.4 1973 Żona właściciela stadniny, gospodyni wigilii
8.2 1973 Dama w czerni
6.9 1972 (niewymieniony w czołówce)
6.3 1970
6.8 1966 Hrabina(niewymieniony w czołówce)
6.7 1963 Ciotka pani Hanki
7.9 1961 Zofia

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Irena Malkiewicz filmy Irena Malkiewicz najlepsze filmy Irena Malkiewicz zdjęcia Irena Malkiewicz galeria Irena Malkiewicz biografia Irena Malkiewicz nominacje Irena Malkiewicz nagrody i wyróżnienia Irena Malkiewicz filmografia Irena Malkiewicz aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.