Igor Śmiałowski
Data urodzenia: 1917-06-20
Miejsce urodzenia: 2006-06-16
Stan cywilny: Moskwa, Rosja

Biografia:
Wybitny aktor teatralny i filmowy, autor anegdot teatralnych "Igor Śmiałowski opowiada" i "Igraszki z Melpomeną" oraz wspomnień "Cała wstecz". Studiował w Wilnie na Wydziale Sztuk Pięknych; w czasie wojny ukończył tajną szkołę aktorską - Studio Dramatyczne w Wilnie. Jego diebiut teatralny miał miejsce 2 października 1940 roku. W filmie zadebiutował w 1947 roku w roli gestapowca w "Zakazanych piosenkach". Widzom kojarzy się przede wszystkim z ról amantów i arystokratów. W połowie lat 90 rozstał się z teatrem. Po raz ostatni pojawił się na ekranach w 2000 r. jako hrabia Alfred Bizanc w ostatniej części serialu "Dom".
8.4
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.7 1996 Profesor Mendelson, neurolog
6.3 1995 Profesor Mendelson
6.7 1990 Stanisław August Poniatowski
7.3 1989 Dezydery Chłapowski, stryj Karola
7.6 1987 Profesor
6.3 1986 ambasador
7.8 1982 Hans von Beseler, generał gubernator Warszawy
7.6 1981 Stanisław Czyński, ojciec Leszka
7.9 1980 książę Roztocki
7.8
Dom
1980 Alfred Bizanc, stryj Martyny
4.6
Żołnierze wolności
Soldaty svobody
1977 Władysław Sikorski
7.5 1977 Książę (gościnnie)
7.4 1977 Gość na przyjęciu u Woynarowskiego (gościnnie)
6.9 1972 Dziedzic(gościnnie)
6.3 1970 Dyrektor Karski z ministerstwa(gościnnie)
6.9 1969 Wielmoża z otoczenia Łokietka
6.2 1958 Zawada, dowódca Dywizjonu 306
4.3 1953 Fotoreporter Jack Kane(niewymieniony w czołówce)
6.1 1951 Tytus Wojciechowski
7.9 1946 Gestapowiec zabijający niewidomego akordeonistę(niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Igor Śmiałowski filmy Igor Śmiałowski najlepsze filmy Igor Śmiałowski zdjęcia Igor Śmiałowski galeria Igor Śmiałowski biografia Igor Śmiałowski nominacje Igor Śmiałowski nagrody i wyróżnienia Igor Śmiałowski filmografia Igor Śmiałowski aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.