Ice Cube
Data urodzenia: 1969-06-15
Miejsce urodzenia: Los Angeles, Kalifornia, USA
Stan cywilny: żona Kim Jackson (od 1992), 4 dzieci, mi.in. O'Shea Jackson Jr.

Biografia:
Wprawdzie Ice Cube wychował się w najgorszej dzielnicy Los Angeles - South Central, ale nie był typowym dzieckiem ulicy. Jako jeden z nielicznych rapperów ma uniwersyteckie wykształcenie i dyplom inżyniera z wyróżnieniem. Ice Cube naprawdę nazywa się O'Shea Jackson, a urodził się w 1969 r. Już w wieku 14 lat pisał pierwsze piosenki rapowe. Sławę zyskał jako członek kapeli N.W.A. (Niggaz With Attitude, czyli "dumne czarnuchy"). Za sprawą ich przeboju "Fuck the Police" w niektórych miastach w USA zabroniono mu występów. Ice Cube odszedł z kapeli po nagraniu drugiej płyty "Straight Outta Compton". Już pierwsza solowa płyta "Amerikkka's Most Wanted" przyniosła mu duży sukces. W ciągu pierwszych trzech tygodni sprzedano kilka milionów kopii, mimo iż numery z tego albumu w ogóle nie były prezentowane w radiu. W tym samym roku pojawił się singiel "Kill At Will", a zaraz potem ukazała się druga płyta "Death Certificate". Ice Cube'a można było oglądać w takich filmach jak "Wstęp wzbroniony", "Chłopcy z sąsiedztwa", "Studenci", "Anakonda", czy w jednym z najlepszych filmów w jego karierze aktorskiej "Piątek".
7.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.9 2012 Kapitan Dickson
0.0 2011 Kapitan Dickson
10.0
Sylwester w Nowym Jorku
New Year's Eve
2011 Kapitan Dickson
6.6 2010 Kapitan Dickson
8.5 2001 Kapitan Dickson
7.0
Następny piątek
Next Friday
2000 Kapitan Dickson
6.8
Złoto pustyni
Three Kings
1999 Kapitan Dickson
7.0 1993 Kapitan Dickson
6.8 1992 Kapitan Dickson
8.3 1992 Kapitan Dickson
7.8
Chłopaki z sąsiedztwa
Boyz N the Hood
1991 Kapitan Dickson

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Ice Cube filmy Ice Cube najlepsze filmy Ice Cube zdjęcia Ice Cube galeria Ice Cube biografia Ice Cube nominacje Ice Cube nagrody i wyróżnienia Ice Cube filmografia Ice Cube aktor Ice Cube scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.