Hugo Weaving
Data urodzenia: 1960-04-04
Miejsce urodzenia: Ibadan, Nigeria

Biografia:
Urodził się i mieszkał w Nigerii do 16 roku życia. Potem przeniósł się wraz z rodziną do Australii, gdzie uczył się w Knox Grammar School w Sydney. Aktorstwa uczył się w National Institute of Dramatic Arts, dyplom uzyskał w 1981 roku. Jego debiut to "The City's Edge". Potem grywał jeszcze w wielu filmach, ale pierwszy większy sukces przyniósł mu "The Proof", gdzie zagrał niewidomego fotografa. Za tę rolę otrzymał nagrodę Austalijskiego Instytutu Filmowego. Prawdziwym sukcesem okazał się film Stephena Elliota "Priscilla, królowa pustyni", w którym to Weaving zagrał z Guyem Piercem i Terrence Stampem. Dzięki temu filmowi zyskał dużą popularność oraz nominację do kolejnej nagrody A.I.F. Za kolejny film "The Intervew" Hugo otrzymał oprócz nagrody A.I.F., nagrodę Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Montrealu. W 1998 został utytułowany australijską Gwiazdę Roku. Międzynarodową sławę przyniosła mu rola w filmie braci Wachowskich "Matrix". Niedługo będzie można zobaczyć go w ekranizacji trylogii "Władca Pierścieni", gdzie zagrał elfa Elronda.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Agent Smith
7.9
Hobbit: Niezwykła podróż
The Hobbit: An Unexpected Journey
2012 Elrond
7.2
Atlas chmur
Cloud Atlas
2012 Bill Smoke / Pielęgniarz Noekes / Stary Georgie
6.3
Captain America: Pierwsze starcie
Captain America: The First Avenger
2011 Agent Smith
6.0
Wilkołak
Wolfman, The
2010 Agent Smith
6.7 2010 Agent Smith
6.0
Ostatnia podróż
Last Ride
2009 Agent Smith
7.3
Matrix Reaktywacja
Matrix Reloaded, The
2003 Agent Smith
8.9
Po burzy
After the Deluge
2003 Agent Smith
7.9 2002 Agent Smith
7.7
Matrix
Matrix, The
1999 Agent Smith
6.0 1997 Agent Smith
0.0
Druga szansa
Bite, The
1996 Agent Smith
0.0 1995 Agent Smith
7.2
Priscilla, królowa pustyni
Adventures of Priscilla, Queen of the Desert, The
1994 Agent Smith
0.0 1993 Agent Smith
8.3 1992 Agent Smith
8.0 1990 Agent Smith
8.1 1989 Agent Smith
10.0 1988 Agent Smith
0.0 1984 Agent Smith

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Hugo Weaving filmy Hugo Weaving najlepsze filmy Hugo Weaving zdjęcia Hugo Weaving galeria Hugo Weaving biografia Hugo Weaving nominacje Hugo Weaving nagrody i wyróżnienia Hugo Weaving filmografia Hugo Weaving aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.