Henryk Machalica
Data urodzenia: 1930-06-18
Miejsce urodzenia: 2003-11-01
Stan cywilny: Chybie, Polska

Biografia:
Urodził się w 1930 roku, pracę zawodową rozpoczął w teatrze lalek Banialuka w Bielsku-Białej w 1953 roku. Ostatnio związany był z Teatrem Ochoty w Warszawie. Występował też w serialu "Złotopolscy", gdzie grał Dionizego Złotopolskiego i ta rola przyniosła mu wśród widzów największą popularność. Machalica występował w teatrach Jeleniej Góry, Białegostoku, Poznania. W 1969 roku związał się z Teatrem Narodowym w Warszawie, gdzie grał m.in. w spektaklach Adama Hanuszkiewicza: "Hamlecie", "Beniowskim", "Trzech siostrach", "Procesie", "Płatonowie", "Weselu". Machalicę można było oglądać także na innych warszawskich scenach: w Teatrze Dramatycznym, Powszechnym, Polskim, Ochoty, Ateneum. Wystąpił w kilkudziesięciu spektaklach Teatru Telewizji, stworzył również wiele kreacji telewizyjnych i filmowych (jedną z ostatnich ról stworzył w "Księdze wielkich życzeń" Sławomira Kryńskiego). W jego aktorskie ślady poszli synowie: Henryk i Aleksander.
8.7
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
4.7 2002 Kowarski
5.4 1998 Kowarski
5.2 1995 Kowarski
7.1 1992 Kowarski
6.5 1991 Kowarski
6.9 1990 Kowarski
7.7 1989 Kowarski
6.5 1989 Kowarski
6.5 1988 Kowarski
8.0 1988 Kowarski
7.6 1988 Kowarski
6.9 1987 Kowarski
6.3 1986 Kowarski
6.7 1986 Kowarski
6.7 1986 Kowarski
7.6 1985 Kowarski
6.7 1985 Kowarski
6.0 1985 Kowarski
6.8 1984 Kowarski
6.1 1983 Kowarski
6.0 1983 Kowarski
6.5 1982 Kowarski
7.8 1982 Kowarski
6.3 1980 Kowarski
7.4 1980 Kowarski
6.7 1978 Kowarski
7.4 1977 Kowarski
6.5 1976 Kowarski
6.8 1967 Kowarski

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Henryk Machalica filmy Henryk Machalica najlepsze filmy Henryk Machalica zdjęcia Henryk Machalica galeria Henryk Machalica biografia Henryk Machalica nominacje Henryk Machalica nagrody i wyróżnienia Henryk Machalica filmografia Henryk Machalica aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.