Henryk Kluba
Data urodzenia: 1931-01-09
Miejsce urodzenia: 2005-06-11
Stan cywilny: Przystajnia, Polska

Biografia:
Reżyser filmowy i pedagog, zajmował się także aktorstwem. Urodził się w 1931 w Przystajni k. Częstochowy. Zmarł w Koninie, w nocy z 10 na 11 czerwca 2005 podczas Ogólnopolskiego Konkursu Filmów Amatorskich OKFA, gdzie przewodniczył obradom jury. Studiował filologię klasyczną na Uniwersytecie we Wrocławiu (1952), pracował jako dziennikarz (kierownik częstochowskiej mutacji "Dziennika Łódzkiego"). Zanim debiutował jako reżyser, a także i w późniejszym okresie, zagrał m.in. w kilku szkolnych filmach Romana Polańskiego. Początkowo był asystentem reżysera. W 1966 debiutował jako reżyser filmów fabularnych. Jego pierwszy film fabularny "Chudy i inni" opowiada o wartości pracy i rodzeniu się solidarności w grupie robotników wielkiej budowy. Film jest wnikliwą obserwację obyczajową z elementami liryzmu i poetyckiej wizji świata. Klubie udało się nakreślić prawdziwy psychologicznie portret ludzi, którzy z przypadkowego zbiorowiska obieżyświatów i łapserdaków stają się grupą. Jego następny film "Słońce wschodzi raz na dzień" uznany został przez krytykę za dzieło wybitne. Film jest specyficznie opowiedzianą historią pierwszych lat PRL i instalowania się władzy ludowej. Po nakręceniu kilku następnych filmów, zmęczony kolaudacją jego twórczości, nieustanną ingerencją cenzury, poświęcił się pracy pedagoga, ostatni film nakręcił w tym okresie w 1978 roku. W latach 1978-81 i 1993-96 dziekan wydziału reżyserii, a w latach 1982-90 i 1996-2002 rektor tej uczelni. W 1986 roku został przewodniczącym Zespołu Filmowego Narodowej Rady Kultury, a w latach 1987-89 był członkiem Komitetu Kinematografii.
7.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.1 1996 (on sam)
7.8 1974 Docent onkolog(gościnnie)
6.3 1970 Docent onkolog(gościnnie)
8.8 1968 Nauczyciel
7.0 1966 Towarzysz sekretarz kupujący 150 biletów
5.2 1963 (niewymieniony w czołówce)
6.0 1962 Kelner w hotelowej restauracji(niewymieniony w czołówce)
6.9 1962
6.6 1960 Gość w knajpie
7.6 1959 Dezerter niemiecki
7.2 1959 Wiceprezes klubu "40 i 4 litery"
7.6 1957 Reżyser filmu "Ewa chce spać"(niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Henryk Kluba filmy Henryk Kluba najlepsze filmy Henryk Kluba zdjęcia Henryk Kluba galeria Henryk Kluba biografia Henryk Kluba nominacje Henryk Kluba nagrody i wyróżnienia Henryk Kluba filmografia Henryk Kluba aktor Henryk Kluba reżyser Henryk Kluba scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.