Helena Kowalczykowa
Data urodzenia: 1907-02-25
Miejsce urodzenia: 1999-08-07
Stan cywilny: Kossów Podlaski, Rosja (obecnie Polska)

Biografia:
Ukończyła kursy dramaturgiczne w Moskwie (1924). W latach 30-tych występowała w Wołyńskim Teatrze Objazdowym. Wybuch wojny zastał ją w teatrze w Katowicach. W 1944 została zaangażowana do teatru I Armii Wojska Polskiego w Lublinie. W 1947 rozpoczęła pracę w warszawskim Teatrze Klasycznym, a od 1949 do 1982 była aktorką Teatru Współczesnego. Na ekranie pojawiła się po raz pierwszy w 1972 roku w filmie Jana Łomnickiego "Poślizg". Występowała w serialach TVP takich jak: "40-latek" (1974), "Daleko od szosy" (1976), "Noce i dnie" (1977), "Dom" (1980, 1996, 2000), "Zmiennicy" (1986), "Boża podszewka" (1997). W filmach fabularnych tworzyła ciekawe epizodyczne kreacje, były to najczęściej sprzątaczki [ "Wizja lokalna" (1980), "Och, Karol !"(1985)], kasjerki ["Człowiek z żelaza"(1981)], sąsiadki ["Planet krawiec" (1983)], garderobiany ["Lata dwudziestelata trzydzieste" (1983)], służące ["Grzechy dzieciństwa" (1980)] czy ciotki ["Personel" (1975)]. Aktorka zmarła 7 sierpnia 1999 roku w Warszawie, w wieku 92. lat.
8.4
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
6.5 1997 Kobieta w chuście (gościnnie)
6.7 1993 Stanisława Chmielnik, dawna niania Krzysztofa (gościnnie)
7.2 1989 Głucha kobieta
5.3 1989 Kobieta w majątku księcia
7.8 1989 Kobieta w majątku księcia (gościnnie)
8.0 1988 (odcinek 3)
6.5 1988 Salowa na oddziale (gościnnie)
7.6 1988 Służąca matki Osnowskiego (gościnnie)
7.8 1988 Majbutnia
8.1 1987 Staruszka karmiąca gołębie pod Kolumną Zygmunta
7.2 1987 Babcia Franka
8.2 1987
6.7 1987 Niania dzieci Cabińskich
7.3 1987 Kucharka w domu Róży
6.0
ESD
1986 Pani Basia, sąsiadka Borejków
7.1 1986 Róża, służąca Niny
7.4 1986 Salowa Helcia
7.7 1986 Grzelakowa, sprzątaczka w areszcie (gościnnie)
7.3 1985 Internowana
6.8 1985 Sprzątaczka Helena(niewymieniony w czołówce)
6.4 1984 Teściowa Mikuły
7.4 1984 Szatniarka
5.1 1983 Matka Konrada
6.8 1983 Wiertkowa
5.9 1983 Babka Józefa
7.1 1983 Sąsiadka Romanka
8.3 1983 Gość na weselu (gościnnie)
8.2 1982
6.1 1981 Żona dozorcy(niewymieniony w czołówce)
7.8
Dom
1980 Lermaszewska, matka Henia
7.3 1979 Dozorczyni w kamienicy Frankowskich
7.6 1979
7.4 1977 Chłopka w Serbinowie (gościnnie)
7.4 1974 Matka Władeczka (niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Helena Kowalczykowa filmy Helena Kowalczykowa najlepsze filmy Helena Kowalczykowa zdjęcia Helena Kowalczykowa galeria Helena Kowalczykowa biografia Helena Kowalczykowa nominacje Helena Kowalczykowa nagrody i wyróżnienia Helena Kowalczykowa filmografia Helena Kowalczykowa aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.