Hanna Bieluszko
Data urodzenia: 1954-11-11
Miejsce urodzenia: Poznań, Polska

Biografia:
Hanna Bieluszko jest aktorką teatralną i filmową. W 1979 roku ukończyła studia aktorskie (PWST w Krakowie), a w 1981 roku dostała od uczelni dyplom. W latach 1979-86 i 1987-92 występowała w Teatrze im. Stefana Jaracza w Łodzi, w latach 1986-87 w Teatrze Rozmaitości w Warszawie, od 1992 roku w Teatrze im. Juliusza Słowackiego w Krakowie. Zadebiutowała w filmie "Barwy ochronne" z 1976 roku. Zagrała tam nie dużą rolę, jednak dość znaczącą w jej życiu zawodowym. Po tym filmie i paru następnych posypały się propozycję kolejnych ról. Po występie w filmie "Łabędzi spływ" z 1988 roku Hania zrobiła sobie przerwę w graniu na ekranie (jednak nadal grała w teatrze). Zajmowała się też, nadal w przerwie, ediutami szkolnymi. Powróciła na mały ekran dopiero w 2001 roku w serialu "Samo niebo". Od 2003 roku występuje w serialu "M jak miłość" i obecnie z nim jest najczęściej kojarzona.
5.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
4.8 2010 Polka
5.0 2001 Sekretarka Gosia
6.3 1982 Marysia
6.2 1978 Wiesia
7.5 1978 Iwona
6.8 1977 Katarzyna, lekarka w ośrodku w Sokołówce (1978) (gościnnie)
7.8 1976 Studentka, uczestniczka obozu

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Hanna Bieluszko filmy Hanna Bieluszko najlepsze filmy Hanna Bieluszko zdjęcia Hanna Bieluszko galeria Hanna Bieluszko biografia Hanna Bieluszko nominacje Hanna Bieluszko nagrody i wyróżnienia Hanna Bieluszko filmografia Hanna Bieluszko aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.