Haley Joel Osment
Data urodzenia: 1988-04-10
Miejsce urodzenia: Los Angeles, Kalifornia, USA

Biografia:
Mimo młodego wieku o Haleyu Joelu Osmencie wielu mówi jako o jednej z najbardziej obiecujących gwiazd amerykańskiego kina. Uwagę krytyki po raz pierwszy wzbudził w 1994 r., kiedy zagrał małą rólkę w głośnym obrazie Roberta Zemeckisa "Forrest Gump". Mimo, iż na ekranie pojawił się zaledwie przez kilka minut, recenzenci pochwalili go za swobodę i naturalność, z jaką wcielił się w graną przez siebie postać. Przez kilka następnych lat Osment pilnie pracował nad swoim warsztatem aktorskim występując w wielu filmach zarówno kinowych jak i telewizyjnych. W 1996 r. partnerował Gerardowi Depardieu w obrazie "Bogus, mój przyjaciel na niby" i otrzymał lepsze recenzje niż francuski gwiazdor. Jednak prawdziwą popularność Osment zdobył w roku 1999. Wystąpił wtedy w głośnym filmie "Szósty zmysł" u boku Bruce'a Willisa. Kreacja, którą tam stworzył zachwyciła zarówno publiczność jak i krytyków. W 2000 r. Haley otrzymał nominacje do Złotego Globu i Oscara za tę właśnie rolę.
8.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
6.8 2011 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
0.0 2011 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
0.0 2011 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
6.4 2005 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
7.7
Boże skrawki
Edges of the Lord
2001 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
7.6
Podaj dalej
Pay It Forward
2000 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
7.4 2000 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
7.8
Pamiętny kwiecień
I'll Remember April
1999 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
8.0
Głowa rodziny
Family Guy
1999 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie)
7.5 1997 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
6.2 1996 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
7.7
Kameleon
Pretender, The
1996 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
10.0 1995 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
8.7 1994 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
7.8 1994 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
6.9
Szpital Dobrej Nadziei
Chicago Hope
1994 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
6.4
Dotyk anioła
Touched by an Angel
1994 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
6.0
Strażnik Teksasu
Walker, Texas Ranger
1993 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
7.5 1992 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
7.2 1988 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie
7.4
Ulica Sezamkowa
Sesame Street
1969 Dziecko w łazience (głos) (gościnnie

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Haley Joel Osment filmy Haley Joel Osment najlepsze filmy Haley Joel Osment zdjęcia Haley Joel Osment galeria Haley Joel Osment biografia Haley Joel Osment nominacje Haley Joel Osment nagrody i wyróżnienia Haley Joel Osment filmografia Haley Joel Osment aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.