Gustaw Lutkiewicz
Data urodzenia: 1924-06-29
Miejsce urodzenia: Kowno, Litwa
Stan cywilny: żona Wiesława Mazurkiewicz

Biografia:
Popularny aktor polski. W 1949 roku ukończył warszawską PWST (wówczas z siedzibą w Łodzi). Przez 12 lat występował w łódzkich teatrach: Nowym (od 1949 do 1960r.) i Teatrze 7.15 (sezon 1960/61). Następnie przeniósł się do stolicy i zaangażował do T. Dramatycznego (1961-63), potem do Powszechnego (1963-68). W latach 1969-74 grał w Teatrze Narodowym, by w roku 1974 powrócić na deski T. Powszechnego. Aktor często występuje w słuchowiskach radiowych. Za tę formę twórczości w 1994 roku otrzymał Złoty Mikrofon (za rok 1993) za wybitne osiągnięcia w twórczości radiowej, wieloletnią współpracę z Teatrem Polskiego Radia i kreację Polikarpa Lepieszki w powieści radiowej "W Jezioranach". Jest też świetnym odtwórcą ballad Bułata Okudżawy (słynna "Modlitwa" z lat 60-tych.) Zagrał w ponad 120 filmach.
8.4
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.3 2000 Barabasz stary
5.6 1998 nauczyciel Nogacki
6.9 1998 Strażnik Stasio
5.1 1993 Członek rady nadzorczej banku
6.7 1993 mecenas Janicki
6.3 1991 Wuj Karen
6.8 1991 Dyrektor PGR-u
7.6
Kapitan Conrad
Joseph Conrad
1991
7.0 1990 Fabian
5.3 1989 Antoni, wuj Hanny
6.5 1989 Komornik(niewymieniony w czołówce)
7.7 1989 Książę Mikołaj Radziwiłł
7.4 1989 Sędzia
7.8 1989 Antoni, wuj Hanny (gościnnie)
7.2 1988 Komisarz
5.3 1988 Gren, właściel baru "Błysk"
6.7 1988 Dyrektor teatru
6.5 1988 Henryk Ostoja-Ostojałowski, sąsiad Racewiczów (gościnnie)
7.6 1988 August Mackett, współpracownik polskiego wywiadu (gościnnie)
6.3 1987 Dojnarowicz
6.0 1987 Aktor-kelner w restauracji
7.0 1987 Sąsiad Karolak
6.4 1986 Ruptura
7.4 1986 Dyrektor szpitala
7.7 1986 Samelko, dyrektor Instytutu Literackiego "Opoka" (gościnnie)
6.5 1985 Naczelnik więzienia
6.0 1985 Doktor Lubczyński, warszawski pełnomocnik Błockiego
7.2 1985 Kupiec Heliasz (niewymieniony w czołówce)
6.8 1984 Dzidek, mąż matki(niewymieniony w czołówce)
7.5 1984
5.8 1983 Woźny
7.8 1983 Ginekolog
6.6 1983 Krasicki
8.3 1983 Prezes spółdzielni mieszkaniowej
7.8 1982 Aleksandr P. Izwolski, ambasador Rosji w Paryżu
7.6 1981 Przodownik policji
5.8 1981 Dębiński
6.3 1980 Zażywny, podwładny Franciszka
7.8
Dom
1980 Kapral Sumik (gościnnie)
6.4 1979 Żołnasiewicz
6.8 1979 Koniuszy Matczyński
7.3 1979 Bismarck Otto von (gościnnie)
5.7 1978 (gościnnie)
6.8 1978
7.5 1977 Raczek, przyjaciel ojca Rzeckiego (gościnnie)
7.4 1977 Baścik (gościnnie)
7.1 1977 Właściciel apteki (gościnnie)
6.8 1977 Piotr Łoboda (gościnnie)
7.8 1976 Sadownik Wieczorek
7.6 1976 Sędzia Gągolewski
5.5 1975 Krzywosąd, administrator sanatorium w Cisach
7.5 1975 Zapotoczny(gościnnie)
6.2 1974 Stefan Cudo, leśniczy(gościnnie)
7.4 1974 Leśnik (gościnnie)
6.5 1973 Major Marcin Kosowicz, lekarz
5.8 1973 Awanturujący się ranny żołnierz
5.9 1972 Dantyszek Jan , biskup warmiński (gościnnie)
7.0 1971
6.7 1966 Milecki, masażysta polskiej drużyny
8.0 1966 Znajomy profesora / Pan Adolf
7.4 1965 Żołnierz niemiecki w knajpie(niewymieniony w czołówce)
8.2 1964 Kapitan czytający rękopis
6.8 1964 Dutkiewicz, inżynier w kopalni "Olgierd"(gościnnie)
6.5 1964 Florczak
7.5 1964 Gwałciciel Ingi
5.7 1963 Człowiek z karabinem
4.7 1961 Aktor z trupy "Gąsiora"(niewymieniony w czołówce)
7.6 1957 Policjant Dobiela
7.4 1957 Mężczyzna z kapeluszem - członek bandy(niewymieniony w czołówce)
6.8 1956 Policjant(niewymieniony w czołówce)
6.6 1956 Podrywacz Marii
6.2 1956 Oficer niemiecki śpiewający piosenkę na "Adlerhorście"(niewymieniony w czołówce)
6.4 1955 Sajewicz
5.0 1954 Kurier
4.3 1953 Członek bandy strzelający do generała Świerczewskiego(niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Gustaw Lutkiewicz filmy Gustaw Lutkiewicz najlepsze filmy Gustaw Lutkiewicz zdjęcia Gustaw Lutkiewicz galeria Gustaw Lutkiewicz biografia Gustaw Lutkiewicz nominacje Gustaw Lutkiewicz nagrody i wyróżnienia Gustaw Lutkiewicz filmografia Gustaw Lutkiewicz aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.