Gustaw Holoubek
Data urodzenia: 1923-04-21
Miejsce urodzenia: 2008-03-06
Stan cywilny: Kraków, Polska

Biografia:
Gustaw Holoubek to jedna z najznakomitszych postaci polskiego kina. Ukończył PWST w Krakowie. W teatrze po raz pierwszy wystąpił w 1947 r. W filmie debiutował w roku 1953 rolą Feliksa Dzierżyńskiego w obrazie "Żołnierz zwycięstwa". Przez ponad pół wieku swojej działalności aktorskiej związany był z wieloma teatrami m.in. Dramatycznym w Krakowie oraz warszawskimi: Polskim, Dramatycznym, Narodowym, Ateneum (gdzie pełnił obowiązki dyrektora artystycznego). W latach 1970-81 był prezesem SPATIF-u-ZASPU. Pracuje również jako wykładowca w PWST w Warszawie. Gustaw Holoubek jest aktorem niezwykle wszechstronnym. Jego niekwestionowana wielkość polega na tym, że nie sposób go zaszufladkować. Potrafi zagrać postać rodem z westernu jak w filmie "Prawo i pięść, pełnego liryzmu i wrażliwego Profesora Tutkę, a także nieugiętego króla Władysława Jagiełłę. Każdą rolę odtwarza po mistrzowsku i w każdej jest jednakowo przekonywujący. W ankiecie "Polityki" na najważniejszych aktorów polskich XX w. zajął 2 miejsce.
8.6
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.3 2000 Senator Kisiel
6.1 1999 Shopsovitz, szef Mossadu
6.7 1996 Profesor pociągu Mława-Warszawa
6.3 1995 Profesor Somer
5.0 1994 Profesor Ani i Jacka / Święty Piotr we śnie
8.0 1988 Woland
7.5 1988 Władysław II Jagiełło
9.0 1988 Lektor
7.3 1985 Roullot
6.5 1985 Sędzia śledczy
7.4 1982 Profesor
7.0
Blaszany bębenek
Blechtrommel, Die
1979 Ksiądz(niewymieniony w czołówce)
7.8 1978 Pisarz Zygmunt Sekułowski
7.8 1978 Pisarz Zygmunt Sekułowski
8.2 1973 Dr Gotard
6.4 1970 Rafał Wilczewski
6.3
Gra
1968 Mąż
8.0 1966 Profesor Tutka
6.8 1966 Napoleon Bonaparte, Berenger
8.0 1965 Gospodarz
8.2 1964 Don Pedro Velasquez
8.0 1964 Andrzej Kenig
7.0 1963 Kpt. Stołyp
7.4 1962 Doktor
6.0 1961 von Steinhagen
6.4 1961 Wit Stwosz
6.6 1961 Mecenas Rennert
8.2 1958 Mirek, siostrzeniec hrabiny Róży
6.8 1956 Nauczyciel Sądej
4.3 1953 Feliks Dzierżyński

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Gustaw Holoubek filmy Gustaw Holoubek najlepsze filmy Gustaw Holoubek zdjęcia Gustaw Holoubek galeria Gustaw Holoubek biografia Gustaw Holoubek nominacje Gustaw Holoubek nagrody i wyróżnienia Gustaw Holoubek filmografia Gustaw Holoubek aktor Gustaw Holoubek reżyser Gustaw Holoubek scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.