Griffin Dunne
Data urodzenia: 1955-06-08
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
Stan cywilny: trzykrotnie żonaty: 1. Kate Forte (1973 - 1974, anulowano); 2. Carey Lowell (09.12.1989 - 1995, rozwód), córka Hannah (ur. 1990); 3. Anna Bingeman (od 04.07.2009)

Biografia:
Jego ojcem jest producent i scenarzysta filmowy Dominick Dunne. Osiągnięciem Griffina Dunne - reżysera była czarna komedia "Miłość jak narkotyk" oraz nominowany do Oskara film krótkometrażowy "Duke of Groove". Natomiast Dunne'a-aktora prawdopodobnie najlepiej pamiętamy z nominowanego do Złotego Globu występu w "Po godzinach" Martina Scorsese, którego był również producentem wraz z Amy Robinson. Dunne rozpoczął filmową karierę produkując "Chilly Scenes of Winter", w którym zagrał jedną z ról. Później wystąpił w "Amerykańskim wilkołaku w Londynie" (An American Werewolf in London), "Kim jest ta dziewczyna?" (Who's that girl?) z Madonną, "I Like It Like That", "Moja Dziewczyna", "Search and Destroy". Dunne wyprodukował wraz z Amy Robinson; "Baby, It's You" w reżyserii Johna Saylesa, wychwalany przez krytykę "Running On Empty" z Juddem Hirsch, Christine Lathi, Riverem Phoenix i Marthą Plimpton, który uzyskał dwie nominacje do Oskara, "Biały pałac" (White Palace) z Susan Sarandon i Jamesem Spaderem w reżyserii Luisa Mandoki oraz "Once Around" z Richardem Dreyfussem, Holly Hunter, Danny'm Aiello i Geną Rowlands, którego reżyserem był Lasse Hallstrom. W telewizji pojawił się w "Love Matters" (nominowane do CableACE), "Ścianie" (The Wall) Johna Herseya, "Trying Times" (z Carrie Fisher, w reżyserii Bucka Henry'ego), i "Lip Service". Na scenie wystąpił w dwóch sztukach Wallace'a Shawna, "The Hotel Play" i "Marie and Bruce" (podczas Nowojorskiego Festiwalu Sztuki Szekspira), oraz w "Coming Attractions" Teda Talleya (w Playwrights Horizons). Jeszcze jednym przedstawieniem Dunne'a jest broadwayowska wersja "Search and Destroy" Howarda Kordera, za którą uzyskał nagrodę Theatre World Award i był nominowany do Drama Desk Award. Ma za sobą dwa nieudane związki z producentką Kate Forte i aktorką Carey Lowell (w latach 1989 - 1995), z którą ma córkę Hannah (ur. w styczniu 1990r.). A od 2000r. jego partnerką życiowa została aktorka i modelka Sophie Dahl.
7.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
8.0
Żona idealna (2009)
The Good Wife
7.1
Totalna magia (1998)
Practical Magic
6.9

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Wesley Kent (gościnnie)
0.0 2011 Wesley Kent (gościnnie)
7.0 2009 Wesley Kent (gościnnie)
7.8
Zaufaj mi
Trust Me
2009 Wesley Kent (gościnnie)
8.0
Żona idealna
The Good Wife
2009
7.9
Białe kołnierzyki
White Collar
2009 Wesley Kent (gościnnie)
7.9 2008 Wesley Kent (gościnnie)
7.3
1300 gramów
3 lbs.
2006 Wesley Kent (gościnnie)
6.5
Blondynka
Blonde
2001 Wesley Kent (gościnnie)
7.4
Prawo i porządek: Zbrodniczy zamiar
Law & Order: Criminal Intent
2001 Wesley Kent (gościnnie)
7.6 2001 Wesley Kent (gościnnie)
8.7 1999 Wesley Kent (gościnnie)
6.2
Ktoś tu kręci
Search and Destroy
1995 Wesley Kent (gościnnie)
7.4 1994 Wesley Kent (gościnnie)
7.2 1993 Wesley Kent (gościnnie)
6.8 1993 Wesley Kent (gościnnie)
8.3 1992 Wesley Kent (gościnnie)
7.7
Moja dziewczyna
My Girl
1991 Wesley Kent (gościnnie)
7.6
Wielki błękit
Grand bleu, Le
1988 Wesley Kent (gościnnie)
10.0 1987 Wesley Kent (gościnnie)
5.7 1986 Wesley Kent (gościnnie)
7.6
Po godzinach
After Hours
1985 Wesley Kent (gościnnie)
8.1 1985 Wesley Kent (gościnnie)
7.2
Niebezpieczny Johnny
Johnny Dangerously
1984 Wesley Kent (gościnnie)
6.8
Amerykański wilkołak w Londynie
American Werewolf in London, An
1981 Wesley Kent (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Griffin Dunne filmy Griffin Dunne najlepsze filmy Griffin Dunne zdjęcia Griffin Dunne galeria Griffin Dunne biografia Griffin Dunne nominacje Griffin Dunne nagrody i wyróżnienia Griffin Dunne filmografia Griffin Dunne aktor Griffin Dunne reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.