Grażyna Szapołowska
Data urodzenia: 1953-09-19
Miejsce urodzenia: Bydgoszcz, Polska
Stan cywilny: trzykrotnie zamężna: 1. Marek Lewandowski (rozwód); 2. Andrzej Jungowski (od 1977, rozwód), córka Katarzyna (ur. 1979); 3. Paweł Potoryczyn (od 1992, rozwód)

Biografia:
Polska aktorka teatralna i telewizyjna. W 1977 r. ukończyła PWST w Warszawie. Po maturze przez dwa lata występowała we Wrocławskim Teatrze Pantomimy Henryka Tomaszewskiego. Grała również w Teatrze Narodowym oraz w telewizji. Na ekranie debiutowała w rolach epizodycznych (od 1974), zdobywając status aktorki pierwszoplanowej. W 1999 roku otrzymała Złotą Kaczkę dla najlepszej polskiej aktorki.
7.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011
5.4 2011 Korwin-Piotrowska
9.0 2011 Irena Blaszczykowski
6.5 2011 Róża Jackowska
7.6 2010 Pani Roma
3.2 2009 Mama Luśki
4.4 2006 Danuta
6.7 2005 Julia Szulc
5.7 2004 "Grażyna Nowik" w reklamówce (gościnnie)
6.2 1999 Telimena
6.8 1998 Aktorka Eleonora Stern(gościnnie)
7.1
Plac Hiszpański
Piazza di Spagna
1993 Armida de Tolle
6.4
Piękna nieznajoma
Prekrasnaya neznakomka
1992 Nieznajoma
7.2
Wyrok
Condanna, La
1991 Monica
6.7 1987 Aktorka "Nicoleta" Śmiłowska
7.7 1986 Marisca
7.5 1985 Nauczycielka Luiza Skubiejska
7.7 1984 Urszula Zyro
7.8 1983 Wychowawczyni Kinga Peltz
7.6 1982 Żona Wielkiego Szu
7.5 1980 Karina/matka Kariny
5.4 1979 Blondyna
6.2 1978 Jagoda
7.5 1977 Kobieta na koncercie Molinariego (gościnnie)
7.1 1977 Gizena Vickenholle, narzeczona Taadjena/ narzeczona i wspólniczka Trzpila/ Doris Whitestone, wspólni
7.4 1974 Inżynier Urszula Nowowiejska

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Grażyna Szapołowska filmy Grażyna Szapołowska najlepsze filmy Grażyna Szapołowska zdjęcia Grażyna Szapołowska galeria Grażyna Szapołowska biografia Grażyna Szapołowska nominacje Grażyna Szapołowska nagrody i wyróżnienia Grażyna Szapołowska filmografia Grażyna Szapołowska aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.