Gina Gershon
Data urodzenia: 1962-06-10
Miejsce urodzenia: Los Angeles, Kalifornia, USA

Biografia:
Gina Gershon urodzła się 10.06.62 w centrum medycznym Cedar-Sinari w L.A. jako najmłodsza z pięciorga dzieci. Urodziła się trzy tygodnie przed terminem i dlatego twierdzi, że własnie z tego powodu jest taka niecierpliwa. Wychowała się w Woodland Hills w San Fernando Valley. Kiedy była mała prawie utonęła nurkując w poszukiwaniu rozgwiazd. Później przeprowadziła się do N.Y. i studiowała na Uniwersytecie Nowojorskim na wydziale sztuki, pod kierunkiem Sandry Seacat, Harolda Guskina, Davida Memeta. Jest członkiem nowojorskiej grupy teatralnej Naked Angels. Wystąpiła w sztukach teatralnych: Camille, The Substance of Fire, Nanawatai. Na dużym ekranie zadebiutowała w 1981 r. w filmie Joseph'a Manduke'a "Beatlemania ", a następnie zagrała małe rólki w "Pretty in Pink" [86] Howarda Deutcha, "Czerwonej gorączce" (1988) Waltera Hilla, "Koktailu" (1988) Rogera Donldsona, "Out for Justice" (1991) johna Flynna i "Graczu" (1992) Roberta Altmana. Międzynarodowy rozgłos zapewnił jej w udział w niezbyt udanej [ale mocno rozreklamowanej] produkcji "Showgirls" [95] Pula Verhoevena, gdzie usunęła w cień główną gwiazdę Elizabeth Berkeley. Uznanie krytyki przyniosła jej rola lesbijki w dramacie sensacyjnym "Brutalne pieniądze" [96] braci Wachowskich i wyrazista kreacja w czarnym kryminale "Palmetto" [98] Volkera Schloendorffa. Popularność zawdzięcza udziałowi w przeboju kina akcji "Bez twarzy" [97] Johna Woo, gdzie partnerowała Travolcie i Cage'owi oraz roli szefowej agencji detektywistycznej w serialu telewizyjnym "Snoops" [1999 - 2003].
8.4
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
8.0 2011 Policjantka (głos) (gościnnie)
10.0
LOL
2011 Policjantka (głos) (gościnnie)
5.9 2010 Policjantka (głos) (gościnnie)
5.4
Jak by to sprzedać
Goods: Live Hard, Sell Hard, The
2009 Policjantka (głos) (gościnnie)
7.4
Mogło być gorzej
Eastbound & Down
2009 Policjantka (głos) (gościnnie)
10.0 2009 Policjantka (głos) (gościnnie)
7.4
Szminka w wielkim mieście
Lipstick Jungle
2008 Policjantka (głos) (gościnnie)
6.8 2008 Policjantka (głos) (gościnnie)
10.0 2008 Policjantka (głos) (gościnnie)
7.9
Świry
Psych
2006 Policjantka (głos) (gościnnie)
7.3
Brzydula Betty
Ugly Betty
2006 Policjantka (głos) (gościnnie)
7.6
Amerykański tata
American Dad!
2005 Policjantka (głos) (gościnnie)
7.4
Wzór
Numb3rs
2005 Policjantka (głos) (gościnnie)
6.4 2004 Policjantka (głos) (gościnnie)
7.8
Kosmoloty
Tripping the Rift
2004 Policjantka (głos) (gościnnie)
7.0 2003 Policjantka (głos) (gościnnie)
6.2
Wyścig
Driven
2001 Policjantka (głos) (gościnnie)
8.1
Zawód glina
Job, The
2001 Policjantka (głos) (gościnnie)
8.4 1999 Policjantka (głos) (gościnnie)
8.0
Głowa rodziny
Family Guy
1999 Policjantka (głos) (gościnnie)
7.2
Lulu na moście
Lulu on the Bridge
1998 Policjantka (głos) (gościnnie)
7.8 1998 Policjantka (głos) (gościnnie)
7.0 1998 Policjantka (głos) (gościnnie)
7.4
Bez twarzy
Face/Off
1997 Policjantka (głos) (gościnnie)
7.3
Dotyk
Touch
1997 Policjantka (głos) (gościnnie)
6.8
Kancelaria adwokacka
Practice, The
1997 Policjantka (głos) (gościnnie)
6.8
Ja się zastrzelę
Just Shoot Me!
1997 Policjantka (głos) (gościnnie)
7.4 1996 Policjantka (głos) (gościnnie)
7.8
Nietykalni
Untouchables, The
1993 Policjantka (głos) (gościnnie)
8.3 1992 Policjantka (głos) (gościnnie)
6.7 1992 Policjantka (głos) (gościnnie)
7.2
Szukając sprawiedliwości
Out for Justice
1991 Policjantka (głos) (gościnnie)
7.3
Szukając sprawiedliwości
Out for Justice
1991 Policjantka (głos) (gościnnie)
6.8
Koktajl
Cocktail
1988 Policjantka (głos) (gościnnie)
6.5 1988 Policjantka (głos) (gościnnie)
4.5 1988 Policjantka (głos) (gościnnie)
5.7 1987 Policjantka (głos) (gościnnie)
7.7
Strefa mroku
Twilight Zone, The
1985 Policjantka (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Gina Gershon filmy Gina Gershon najlepsze filmy Gina Gershon zdjęcia Gina Gershon galeria Gina Gershon biografia Gina Gershon nominacje Gina Gershon nagrody i wyróżnienia Gina Gershon filmografia Gina Gershon aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.