Gillian Anderson
Data urodzenia: 1968-08-09
Miejsce urodzenia: Chicago, Illinois, USA
Stan cywilny: dwukrotnie zamężna 1. Clyde Klotz (01.01.1994 - 01.02.1997, rozwód), córka Piper (ur. 25.09.1994); 2. Julian Ozanne (29.12.2004 - 24.07.2007, rozwód)

Biografia:
Jako nastolatka Gillian Anderson lubiła szokować otoczenie skandalizującym ubiorem i natapirowanymi włosami, których kolor zmieniała średnio raz na tydzień. W jednym z artykułów poświęconych aktorce scharakteryzowano jej młodzieńczy wygląd jako skrzyżowanie Madonny i Cyndi Lauper. Kiedy miała 2 lata Gillian Anderson wyjechała wraz z rodzicami do Londynu, gdzie spędziła większą cześć swojego dzieciństwa. Do Stanów wróciła dopiero w wieku 13 lat i zamieszkała w miejscowości Grand Rapids w stanie Michigan. Jej brytyjski akcent sprawił, że stała się ona obiektem złośliwych zaczepek ze strony kolegów szkolnych i zaczęła szukać znajomych w innych kręgach. Kiedy Anderson miała 14 lat związała się z 21-letnim muzykiem punk rockowym , w którego zespole śpiewała (ciekawostką jest, iż podczas występów ubrana była jedynie w bandaże). Jej zachowanie nie zmieniło się nawet w szkole średniej. Na kilka dni przed jej ukończeniem Gillian została aresztowana za próbę zaklejenia drzwi do klasy, w której miał się odbywać jeden z końcowych egzaminów. Zachowanie przyszłej gwiazdy zmieniło się dopiero wtedy, kiedy odkryła iż doskonałym lekarstwem na jej frustracje jest aktorstwo. Zapisała się do szkoły aktorskiej przy Uniwersytecie De Paul w Chicago a po ukończeniu pierwszego roku wyjechała do Nowego Jorku by tam szukać szczęścia. Przez długi czas występowała na scenach Broadwayu i dodatkowo pracowała jako kelnerka. Przełom w jej karierze nastąpił po roli w sztuce "Absent Friends". Została dostrzeżona przez producentów filmowych i zaangażowana do roli w obrazie "The Turning". Jednak największą popularność przyniosła jej rola agentki Scully w znanym również i w Polsce serialu "Z archiwum X". Żeby ją otrzymać musiała się nieco postarzyć i sfałszowała swoją datę urodzenia, miała przecież grać bohaterkę z tytułem doktorskim a niewielu 24-latków (bo tyle lat miała właśnie Gillain) może poszczycić się takim osiągnięciem w tym wieku. Okazało się to jednak niepotrzebne ponieważ twórca serialu Chris Carter, kiedy tylko ją ujrzał wiedział, że będzie doskonałą agentką F.B.I. Obecnie kariera aktorska Anderson rozwija się bardzo obiecująco. Oprócz udziału w serialu telewizyjnym wystąpiła również w kilku produkcjach przeznaczonych na duży ekran w tym u boku Sharon Stone w obrazie "The Mighty" i kinowej wersji "Z archiwum X".
8.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
7.8
Z Archiwum X (1993)
The X Files

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.0 2012 Kate Fletcher
6.0
Kryptonim: Shadow Dancer
Shadow Dancer
2012 Kate Fletcher
0.0 2011 Dana Scully (głos) (gościnnie)
6.6
Johnny English Reaktywacja
Johnny English Reborn
2011 Dana Scully (głos) (gościnnie)
7.7 2011 Dana Scully (głos) (gościnnie)
7.5 2010 Dana Scully (głos) (gościnnie)
7.4
Nowe gliny
Rookie Blue
2010 Dana Scully (głos) (gościnnie)
7.8 2010 Dana Scully (głos) (gościnnie)
7.0 2010 Dana Scully (głos) (gościnnie)
8.4
Samotnia
Bleak House
2005 Dana Scully (głos) (gościnnie)
7.5
Świat zabawy
House of Mirth, The
2000 Dana Scully (głos) (gościnnie)
8.0
Ryzykowna Gra
Harsh Realm
1999 Dana Scully (głos) (gościnnie)
7.3 1998 Dana Scully (głos) (gościnnie)
7.6
Gra w serca
Playing by Heart
1998 Dana Scully (głos) (gościnnie)
7.4 1998 Dana Scully (głos) (gościnnie)
8.2
Księżniczka Mononoke
Mononoke-hime
1997 Dana Scully (głos) (gościnnie)
8.1 1994 Dana Scully (głos) (gościnnie)
2.5 1993 Dana Scully (głos) (gościnnie)
6.8 1993 Dana Scully (głos) (gościnnie)
7.8
Z Archiwum X
The X Files
1993
6.6
Kot Ik!
Eek! the Cat
1992 Dana Scully (głos) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 Dana Scully (głos) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Gillian Anderson filmy Gillian Anderson najlepsze filmy Gillian Anderson zdjęcia Gillian Anderson galeria Gillian Anderson biografia Gillian Anderson nominacje Gillian Anderson nagrody i wyróżnienia Gillian Anderson filmografia Gillian Anderson aktor Gillian Anderson reżyser Gillian Anderson scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.