Gérard Depardieu
Data urodzenia: 1948-12-27
Miejsce urodzenia: Châteauroux, Francja
Stan cywilny: żona Elisabeth Depardieu (19.02.1971 - 1996, rozwód), syn Guillaume (ur. 07.04.1971, zm. 13.10.2008) i córka Julie (ur. 18.06.1973)

Biografia:
Słynny aktor francuski, który rozpoczął karierę w teatrze objazdowym z Patrickiem Dewaere i Miou-Miou. Wystąpił w ponad stu filmach. Za rolę w "Ostatnim metrze" (1980) Truffauta nagrodzony został Cezarem dla najlepszego aktora. Po sukcesach w rodzinnym kraju przyszła kolej na rozgłos międzynarodowy, który artysta zyskał dzięki udziałowi w filmie "Cyrano de Bergerac" (1990) Jean-Paula Rappeneau. Kreował tam główną rolę, za którą uhonorowano go kolejnym Cezarem, Złotą Palma w Cannes oraz nominacją do Oscara. W 1990 roku wystąpil w "Zielonej karcie" Petera Weira, za co nagrodzono go Złotym Globem. Sporym osiągnięciem artystycznym była tez rola pisarza w dramacie "Czysta formalność" Tornatore. Depardieu ma na swoim koncie sporo ról w adaptacjach klasycznych dzieł literackich oraz filmach kostiumowych, jak "Wszystkie poranki świata" Alaina Corneau, "Camille Claudel", "Germinal" Claude'a Berri, "Człowiek w żelaznej masce", czy "Vatel" (2000) Rolanda Joffe. Aktor sprawdził się także jako reżyser, w filmach "Le Tartuffe" i "Un pont entre deux rives" oraz producent takich przedsięwzięć jak "Shaka proshaka" i telewiyjni "Nędznicy".
8.3
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Ocena Tytuł
7.3
Most pomiędzy dwoma brzegami (1999)
Un pont entre deux rives

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2012 Georges
0.0 2011 Georges
0.0 2011 Georges
0.0 2011 Georges
0.0 2011 Georges
0.0 2011 Georges
6.0 2010 Georges
0.0 2010 Georges
7.4 2010 Georges
6.0 2010 Georges
6.2 2010 Georges
4.3 2010 Georges
0.0 2010 Georges
0.0 2010 Georges
6.0 2009 Georges
7.4
Początek
À l'origine
2009 Georges
5.9 2009 Georges
7.2 2000 Georges
7.9
Nędznicy
Misérables, Les
2000 Georges
7.2
Plotka
Gossip
2000 Georges
6.9 2000 Georges
6.0 2000 Georges
7.3
Most pomiędzy dwoma brzegami
Un pont entre deux rives
1999 Georges
7.2
Człowiek w żelaznej masce
Man in the Iron Mask, The
1998 Georges
6.0 1998 Georges
6.2 1996 Georges
6.3
Odmienić los
Unhook the Stars
1996 Big Tommy
7.2
Huzar
Hussard sur le toit, Le
1995 Georges
6.0 1995 Georges
8.1
Czysta formalność
Pura formalità, Una
1994 Georges
5.8
Maszyna
Machine, La
1994 Georges
6.3
Tata i małolata
My Father the Hero
1994 Georges
7.2 1993 Georges
5.2
Na moje nieszczęście
Hélas pour moi
1993 Georges
7.6
1492: Wyprawa do raju
1492: Conquest of Paradise
1992 Georges
7.3
Dziękuję ci życie
Merci la vie
1991 Georges
6.8
Mój ojciec, Ten bohater
Mon pere ce héros
1991 Georges
8.0
Wszystkie poranki świata
Tous les matins du monde
1991 Marin Marais
6.3 1990 Georges
4.0
Uran
Uranus
1990 Leopold
6.7
Zielona karta
Green Card
1990 Georges
5.5
Ich dwoje
Deux
1989 Georges
5.2
Chcę wracać do domu
I Want to Go Home
1989 Georges
7.3
Zbyt piękna dla ciebie
Trop belle pour toi
1989 Georges
4.5
Pod słońcem szatana
Sous le soleil de Satan
1987 Georges
7.8 1986 Georges
1.0 1986 Georges
7.6
Strój wieczorowy
Tenue de soirée
1986 Georges
7.0
Policja
Police
1985 Georges
6.3
Jedna kobieta lub dwie
Femme ou deux, Une
1985 Julien Chayssac
6.0
Prawy brzeg, lewy brzeg Sekwany
Rive droite, rive gauche
1984 Georges
7.7 1982 Georges
6.5 1982 Georges
6.6
Fajtłapa
Inspecteur la Bavure
1980 Georges
8.1
Kocham was wszystkich
Je vous aime
1980 Georges
0.0 1980 Georges
3.5 1980 Georges
1.0
Cukier
Sucre, Le
1978 Georges
1.0 1977 Georges
7.3
Leworęczna kobieta
Linkshändige Frau, Die
1977 Georges
1.0
Ciężarówka
Camion, Le
1977 Georges
5.5
Powiedz, że ją kocham
Dites-lui que je l'aime
1977 Georges
4.0 1977
5.5 1976 Georges
8.4 1976 Georges
5.0 1976 Georges
6.2
Siedem śmierci na receptę
Sept morts sur ordonnance
1975 Georges
6.7
Jaja
Valseuses, Les
1974 Georges
5.6 1974 Georges
2.8
Na spotkanie radosnej śmierci
Au rendez-vous de la mort joyeuse
1973 Georges
1.0
Trudny dzień dla królowej
Rude journée pour la reine
1973 Georges
2.0 1972 Georges
4.0
Dożywocie
Viager, Le
1972 Georges
2.5 1972 Georges

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Gérard Depardieu filmy Gérard Depardieu najlepsze filmy Gérard Depardieu zdjęcia Gérard Depardieu galeria Gérard Depardieu biografia Gérard Depardieu nominacje Gérard Depardieu nagrody i wyróżnienia Gérard Depardieu filmografia Gérard Depardieu aktor Gérard Depardieu reżyser
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.