Franciszek Pieczka
Data urodzenia: 1928-01-18
Miejsce urodzenia: Godów, Polska
Stan cywilny: żona Henryka, syn Piotr

Biografia:
Wybitny polski aktor teatralny i filmowy. W 1954 roku ukończył PWST w Warszawie i zadebiutował w Teatrze w Jeleniej Górze. W latach 1955-1964 występował w Teatrze Ludowym w Nowej Hucie, a następnie w Starym Teatrze w Krakowie. Grał również na scenach teatrów warszawskich: Dramatycznym, Powszechnym i Narodowym. Jako aktor filmowy zagrał w ok. 100 filmach, zarówno polskich jak i zagranicznych. Pracował z najlepszymi reżyserami filmowymi i teatralnymi. Jest laureatem wielu prestiżowych nagród filmowych. W pamięci widzów zapisał się m.in. tytułową rolą w filmie "Jańcio Wodnik", czy też jako dziad w "Konopielce". Dużą popularność i sympatię zyskał dzięki serialom telewizyjnym, m.in. "Czterej pancerni i pies".
8.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.1 2008 Franciszek Alba, dziadek
5.5 2002 Św.Piotr
5.3 2001 Św. Piotr (Szymon)
8.6 2001 (narrator)
6.5 2000 Atacamenos (gościnnie)
6.0
Przed burzą
Sturmzeit
1999 Ferdinand Domberg
7.7 1998 Wujo Janek
5.6 1998 Józef
7.6 1996 Kotek
7.6 1995 Pustelnik
8.1 1995 Marczyk
6.0
Dzięki za każde nowe rano
Díky za každé nové ráno
1993 Ojciec Olgi
5.1 1993 Św. Piotr zwany "prezesem"
7.1 1992 Błażej
7.9 1990 Mateusz
7.6
Pasażerowie na gapę
Potyautasok
1990
4.0 1989
7.6 1988 Józef Koza, dziadek Kozy (głos)
6.4 1988 Witalis (gościnnie)
6.6 1986 Stary Szałaj, ojciec Wiktora
6.0 1985 Siewka
6.6 1984 Durczak
7.3 1984 Placek
7.6 1983 Karczmarz Tag
5.0 1983 Fussberg
7.6 1982 Franciszek Pasternik
7.9 1982 Węglarz Cyga
7.9 1981 Dziad / Pan Bóg
6.3 1980 Franciszek
5.0 1980
7.0 1980 Dziadek Jochannes Pieczyński
6.9 1980 Boratyński
0.0 1979 Pan Warga
7.8 1979 Franek, syn Pawł/ Izydor, wnuk Jędrka Krwawegoa
8.2 1979 Jerzy Habryk
6.8 1979 Ślimak Józef
7.3
Budapeszteńskie opowieści
Budapesti mesék
1976 Pasażer w tramwaju
7.3 1975 Muller, ojciec Mady
7.7 1974 Muller
6.6 1974 Mrokota
6.0 1974 Andrzej
7.0
Dyl Sowizdrzał
Till Eulenspiegel
1974 Dziki Kunc Winterstetten
6.9 1972 Proboszcz
6.3 1972 "Król Życia"
8.0 1971 Hubert Siersza
6.3 1970 Zalewski, przewodniczący rady narodowej(gościnnie)
5.8 1970 Proboszcz
7.4 1966 Marczak, konserwator obrazów
8.2 1964 Opętany Paszeko
7.2 1964 Więzień
7.4 1963 Danysz, adorator Michaśki
6.2 1963 Józef Poczobutt
5.7 1962 Stefan
6.8 1962 Chłop-pacjent Aksamitowskiego
7.1 1961 Anklewicz
7.0 1957 Członek orkiestry na dworcu
6.9 1954 Niemiec na patrolu

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Franciszek Pieczka filmy Franciszek Pieczka najlepsze filmy Franciszek Pieczka zdjęcia Franciszek Pieczka galeria Franciszek Pieczka biografia Franciszek Pieczka nominacje Franciszek Pieczka nagrody i wyróżnienia Franciszek Pieczka filmografia Franciszek Pieczka aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.