Flea
Data urodzenia: 1962-10-16
Miejsce urodzenia: Melbourne, Australia
Stan cywilny: dwukrotnie żonaty: 1. Loesha Zeviar (1988 - 1990, rozwód), córka Clara (ur. 16.09.1988); 2. Frankie Rayder (od 2005), córka Sunny Bebop (ur. 26.10.2005)

Biografia:
Michael Flea Balzary, basista zespołu Red Hot Chili Peppers urodził się 16 października 1962 roku w australijskim Melbourne. Stamtąd rodzice Michela przeprowadzili się do Nowego Jorku.Gdy miał pięć lat jego mama wyszła ponownie za mąż za Waltera Urbana Jr. - muzyka jazzowego, który ukierunkował zainteresowania Michaela w stronę muzyki klasycznej, be-bopu i jazzu. Przyszłego basisty nigdy nie interesowała teoria kompozycji. Zaczynał od perkusji, potem, gdy skończył 9 lat zainteresował się trąbką. W tym czasie słuchał głównie Milesa Davisa i Omette'a Colemana. Przykre doświadczenia z hipisami sprawiły, że młody Michael odsunął się znacznie od rocka na rzecz Dizzy'ego Gillespie i Louisa Amstronga. Kiedy Balzary z rodzicami przenieśli się do Miasta Aniołów, dla młodego trębacza znalazło się miejsce w Los Angeles Junior Philharmonic. Do gry na basie namówił go przyszły kolega z zespołu - Hillel Slovak. To on pierwszy pokazał mu co to znaczy Led Zeppelin, Jimi Hendrix czy Black Sabbath. Wtedy też Michael uległ przemianie. Właściwie tego pilnego i lubianego przez nauczycieli ucznia Fairfax High School już nie było. Na jego miejsce narodził się Flea. Chłopak, który jeszcze nie tak dawno nie potrafił umówić się z dziewczyną na randkę, teraz był najbardziej postrzelonym kolesiem w całym liceum. Zafascynowany prawdziwie rockowym brzmieniem grupy Fear bez wahania odpowiedział na ich ogłoszenie w gazecie dotyczące poszukiwanego basisty. Chociaż załapał się na parę koncertów i właśnie tam zyskał przezwisko Flea to w żadnej z 2 płyt grupy nie maczał palców. Rozstał się z zespołem zanim weszli do studia. Później był epizod z kapelką Trulio Disgracias, także zakończony fiaskiem. W 1986 roku, kiedy w Red Hot Chili Peppers za sprawą narkotyków nie działo się najlepiej wydawało się, że Flea może odejść z zespołu. Nagrał dwie piosenki z byłym gitarzystą grupy PIL - Kelthem Levinem. Zagrał też w kilku filmach. Już wcześniej wystąpił w Suburbia (1983) oraz drugiej części Powrotu Do Przyszłości. Później pojawił się w Blue Iguana oraz Strended. Wszystko się jednak jakoś ułożyło. Flea ma córkę Clare, dziewczynę Marrise i siostrę Karen.
9.2
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
8.2 2007 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.7
Big Lebowski
Big Lebowski, The
1998 (głos) (on sam) (gościnnie)
5.3
Psychol
Psycho
1998 (głos) (on sam) (gościnnie)
6.7
Przydrożni prorocy
Roadside Prophets
1992 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.0 1992 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.1 1991 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.6
Powrót do przyszłości III
Back to the Future Part III
1990 (głos) (on sam) (gościnnie)
8.0
Simpsonowie
The Simpsons
1989 (głos) (on sam) (gościnnie)
7.3
Mniej niż zero
Less Than Zero
1987 (głos) (on sam) (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Flea filmy Flea najlepsze filmy Flea zdjęcia Flea galeria Flea biografia Flea nominacje Flea nagrody i wyróżnienia Flea filmografia Flea aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.