Ewa Kasprzyk
Data urodzenia: 1957-01-01
Miejsce urodzenia: Stargrad Szczeciński, Polska
Stan cywilny: mąż Jerzy, córka Małgorzata

Biografia:
Urodzona w 1957 roku w Stargardzie Szczecińskim aktorka teatralna i filmowa, absolwentka PWST w Krakowie z 1983r., od 1983 roku związana z Teatrem Wybrzeże. Jako aktorka filmowa zadebiutowała w 1985 roku rolą Kwiryny w filmie Barbary Sass "Dziewczęta z Nowolipek" oraz jako Maria w dramacie Jacka Koprowicza "Medium". Stworzyła szereg wyrazistych komediowych kreacji w filmach Romana Załuskiego; "Kogel-Mogel"(1988), "Galimatias czyli Kogel - Mogel II"(1989) i "Komedia małżeńska"(1993). Wielką popularność przyniosła jej rola ekstrowaganckiej Ilony Clark - Kowalska w popularnym serialu TVP "Złotopolscy". Stworzyła znakomitą dramatyczną kreację Elżbiety, matki Marysi w filmie "Belissima"(2000) Artura Urbańskiego, nagrodzoną na festiwalu w Gdyni. W komedii "Kariera Nikosia Dyzmy"(2001) Jacka Bromskiego zagrała senator Annę Czubek, kobietę mściwą z politycznym temperamentem.
7.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
7.2 2012 Ewa, matka Oli (gościnnie)
0.0 2011 Jadzia Jaworska (gościnnie)
5.5 2011 Jadzia Jaworska (gościnnie)
6.1 2010 Jadzia Jaworska (gościnnie)
5.0 2010 Jadzia Jaworska (gościnnie)
5.4 2009 Jadzia Jaworska (gościnnie)
6.0 2009 Jadzia Jaworska (gościnnie)
0.0 2008 Jadzia Jaworska (gościnnie)
6.5 2007 Jadzia Jaworska (gościnnie)
5.1 2007 Jadzia Jaworska (gościnnie)
6.4 2006 Jadzia Jaworska (gościnnie)
6.7 2005 Jadzia Jaworska (gościnnie)
5.6 2005 Jadzia Jaworska (gościnnie)
3.5 2005 Jadzia Jaworska (gościnnie)
8.2 2005 Jadzia Jaworska (gościnnie)
7.2
Niania
Nanny McPhee
2005 Jadzia Jaworska (gościnnie)
6.2 2004 Jadzia Jaworska (gościnnie)
4.8 2001 Jadzia Jaworska (gościnnie)
5.3 1999 Jadzia Jaworska (gościnnie)
3.6 1999 Jadzia Jaworska (gościnnie)
6.1 1997 Jadzia Jaworska (gościnnie)
4.7 1994 Jadzia Jaworska (gościnnie)
5.7 1993 Jadzia Jaworska (gościnnie)
5.8 1993 Jadzia Jaworska (gościnnie)
4.9 1993 Jadzia Jaworska (gościnnie)
7.5 1993 Jadzia Jaworska (gościnnie)
5.8 1993 Jadzia Jaworska (gościnnie)
7.2 1989 Jadzia Jaworska (gościnnie)
7.4 1988 Jadzia Jaworska (gościnnie)
7.5 1985 Jadzia Jaworska (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Ewa Kasprzyk filmy Ewa Kasprzyk najlepsze filmy Ewa Kasprzyk zdjęcia Ewa Kasprzyk galeria Ewa Kasprzyk biografia Ewa Kasprzyk nominacje Ewa Kasprzyk nagrody i wyróżnienia Ewa Kasprzyk filmografia Ewa Kasprzyk aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.