Eugeniusz Priwieziencew
Data urodzenia: 1946-08-17
Miejsce urodzenia: 2005-07-08
Stan cywilny: Gdańsk, Polska

Biografia:
W 1971 ukończył Wydział Aktorski PWSFTviT w Łodzi. Po maturze występował w kukiełkowym teatrze "Czerwony Kapturek" w Olsztynie. Następnie był związany: z wrocławskim Teatrem Współczesnym, oraz z warszawskimi - Studio i Narodowym. Debiutował na ekranie epizodem w "Czterech pancernych i psie" [66]. Zwrócił na siebie uwagę rolą zbuntowanego studenta w "Barwach ochronnych" [76] Krzysztofa Zanussiego. W 1978 roku otrzymał Srebrną Plakietkę za pierwszoplanową rolę męską w komediodramacie "Wielki podryw". Nagrodę przyznało jury Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdańsku. W tym okresie zagrał też w : "Córce albo synu" [79] Piwowarskiego, "Kontrakcie" [80] Zanussiego, " i "Sprawie Dantona" Wajdy. Po wprowadzeniu Stanu Wojennego wyjechał na Zachód. Występował we włoskich teatrach i w filmach francuskich ["Narzeczona, która przyszła z zimna" [83] Nemesa, "Piraci" [86] Polańskiego], niemieckich ["Imperatyw" [82] Zanussiego] i amerykańskich ["Wybór Zofii" [82] Pakuli, "American Dreamer" [84] Rosenthala]. Wrócił do Polski na początku lat 90-tych i w krótkim czasie stał się cenionym aktorem charakterystycznym. Zagrał m.in. w "Lepiej być piękną i bogatą" (1993) Bajona, "Nic śmiesznego" (1995) Koterskiego, "Pułkownik Kwiatkowski" (1995) Kutza, "Złote runo" (1996) Kondratiuka i "Szczęśliwego Nowego Jorku" (1997) Zaorskiego. Największą popularność przyniosła mu rola Antoniego Pereszczako w serialu "Złotopolscy". Jest równiez autorem sztuk teatralnych i próbował swych sił jako reżyser ["Prostytutki" [97].
7.5
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
3.7 2004 Komisarz (gościnnie)
5.2 2003 Komisarz (gościnnie)
5.5 2002 Komisarz (gościnnie)
5.3 2001 Komisarz (gościnnie)
7.3 2000 Komisarz (gościnnie)
6.2 1999 Komisarz (gościnnie)
5.3 1999 Komisarz (gościnnie)
7.6 1999 Komisarz (gościnnie)
6.7 1999 Komisarz (gościnnie)
6.4 1999 Komisarz (gościnnie)
6.3 1997 Komisarz (gościnnie)
6.5 1997 Komisarz (gościnnie)
4.3 1996 Komisarz (gościnnie)
7.5 1995 Komisarz (gościnnie)
7.4 1995 Komisarz (gościnnie)
5.2 1995 Komisarz (gościnnie)
6.6 1994 Komisarz (gościnnie)
5.7 1993 Komisarz (gościnnie)
9.1 1993 Komisarz (gościnnie)
5.8 1991 Komisarz (gościnnie)
6.0 1990 Komisarz (gościnnie)
8.3 1990 Komisarz (gościnnie)
7.2
Zabić księdza
To Kill a Priest
1988 Komisarz (gościnnie)
6.6 1988 Komisarz (gościnnie)
0.0 1988 Komisarz (gościnnie)
6.5 1988 Komisarz (gościnnie)
5.7 1987 Komisarz (gościnnie)
7.0
Piraci
Pirates
1986 Komisarz (gościnnie)
9.0
Dla tych których kochałem
Au nom de tous les miens
1985 Komisarz (gościnnie)
5.7 1985 Komisarz (gościnnie)
7.7 1982 Komisarz (gościnnie)
7.4
Imperatyw
Imperativ
1982 Komisarz (gościnnie)
4.5 1981 Komisarz (gościnnie)
6.1 1981 Komisarz (gościnnie)
7.4 1980 Komisarz (gościnnie)
7.8 1980 Komisarz (gościnnie)
7.0 1980 Komisarz (gościnnie)
7.8
Dom
1980 Komisarz (gościnnie)
8.0 1979 Komisarz (gościnnie)
7.6 1979 Komisarz (gościnnie)
7.7 1978 Komisarz (gościnnie)
6.8 1978 Komisarz (gościnnie)
7.8 1976 Komisarz (gościnnie)
7.6 1976 Komisarz (gościnnie)
8.1 1976 Komisarz (gościnnie)
6.7 1975 Komisarz (gościnnie)
8.8
Brygady Tygrysa
Brigades du tigre, Les
1974 Komisarz (gościnnie)
7.2 1972 Komisarz (gościnnie)
5.0 1972 Komisarz (gościnnie)
5.8 1971 Komisarz (gościnnie)
6.3 1970 Komisarz (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Eugeniusz Priwieziencew filmy Eugeniusz Priwieziencew najlepsze filmy Eugeniusz Priwieziencew zdjęcia Eugeniusz Priwieziencew galeria Eugeniusz Priwieziencew biografia Eugeniusz Priwieziencew nominacje Eugeniusz Priwieziencew nagrody i wyróżnienia Eugeniusz Priwieziencew filmografia Eugeniusz Priwieziencew aktor Eugeniusz Priwieziencew scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.