Eugenia Herman
Data urodzenia: 1929-10-06
Miejsce urodzenia: Łódź, Polska

Biografia:
Wybitna aktorka filmowa i teatralna. W 1953 ukończyła studia na PWST w Łodzi, w tym samym roku zadebiutowała na scenie teatralnej. W latach 1953-65 występowała w Teatrze Nowym w Łodzi. W latach 1965-91 była aktorką Teatru Polskiego w Warszawie. Obecnie na emeryturze, współpracuje z Teatrem Ochoty i Polskim w Warszawie. W 1994 otrzymała nagrodę za rolę drugoplanową Księżnej Yorku w "Ryszardzie III" Szekspira w Teatrze Polskim w Warszawie na XXXIV Kaliskich Spotkaniach Teatralnych.
6.8
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
3.0 2009
6.3 2008 Anna Śmiałowska (gościnnie)
5.4 2007 Generałowa (gościnnie)
5.6 2000 Żona Kostka
6.2 1999 Matka Adama
6.5 1999 Pani Joanna (gościnnie)
6.4 1998 Matka Hanki (gościnnie)
7.5 1995 Pani na kolaudacji filmu Adama
6.5 1995 Matka Hanki
6.7 1994 Wielopolska, matka Justyny
6.8 1993 Hella
7.8 1990 Nauczycielka, opiekunka dzieci na projekcji filmu
6.6 1988 Sekretarka Castora
6.5 1988 Janina Czerska, matka Krystyny Duraj
7.6 1988 Anlichowa, ciotka Piątkowskiego (gościnnie)
6.3 1986 Sabina, służąca Marty
7.1 1986 Teściowa
7.6 1985 Bibliotekarka
7.8
Dom
1980 Pani Iza, pracownica "Desy" (gościnnie)
6.9 1980 Izabella Sforza, księżna Mediolanu, matka Bony
5.5 1975 Stefania Piotrowska
7.0
Jetsonowie
Jetsons, The
1962 (polski dubbing)
7.4 1957 Sekretarka majora(niewymieniony w czołówce)
6.8 1956 Sekretarka Dyzmy w Państwowym Banku Zbożowym (niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Eugenia Herman filmy Eugenia Herman najlepsze filmy Eugenia Herman zdjęcia Eugenia Herman galeria Eugenia Herman biografia Eugenia Herman nominacje Eugenia Herman nagrody i wyróżnienia Eugenia Herman filmografia Eugenia Herman aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.