Ellen Barkin
Data urodzenia: 1954-04-16
Miejsce urodzenia: Nowy Jork, Nowy Jork, USA
Stan cywilny: dwukrotnie zamężna 1. Gabriel Byrne (18.09.1988 - 1999, rozwód), 2 dzieci: syn Jack (ur. 1989) i córka Romey Marion (ur. 1992); 2. Ron Perelman (28.06.2000 - 14.02.2006, rozwód)

Biografia:
Jest absolwentką nowojorskich szkół aktorskich. W 1980 r. w wieku 26. lat zadebiutowała na scenie teatralnej w sztuce "Irish Coffe". W filmie wystąpiła po raz pierwszy w jednej z ról w mydlanej operze "Search for Tommorow". Popularność i uznanie ze strony krytyków przyniósł jej udział w 1982 r. w obrazie Barry Levinsona "Diner". Kolejne filmy takie jak: "Wielki luz" z Dennisem Quaidem, czy "Morze miłości" z Alem Pacino uczyniły z niej nie tylko gwiazdę, ale i symbol seksu. Lata 90. nie były i nie są dla niej zbyt udane. Pomimo kilku doskonałych ról w takich filmach jak "Chłopięcy świat" u boku Roberta DeNiro i Leonardo DiCaprio, czy "Bad Company", Ellen Barkin pozostaje jakby w zapomnieniu. To dziwne, ponieważ przez krytyków jest ona uważana za jedną z najbardziej utalentowanych aktorek Hollywood.
8.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
0.0 2011 Mitzi Roth (gościnnie)
7.2
Gliniarze z Brooklynu
Brooklyn's Finest
2009 Mitzi Roth (gościnnie)
7.8
Współczesna rodzina
Modern Family
2009 Mitzi Roth (gościnnie)
6.8
Zbrodnia i kara na przedmieściu
Crime and Punishment in Suburbia
2000 Mitzi Roth (gościnnie)
7.4
Więzy zła
Mercy
2000 Mitzi Roth (gościnnie)
5.7
Parada oszustów
White River Kid, The
1999 Mitzi Roth (gościnnie)
7.4 1997 Mitzi Roth (gościnnie)
7.0
Bobby kontra wapniaki
King of the Hill
1997 Mitzi Roth (gościnnie)
7.3
Fan
Fan, The
1996 Mitzi Roth (gościnnie)
6.5
Dziki Bill
Wild Bill
1995 Mitzi Roth (gościnnie)
8.0
Chłopięcy świat
This Boy's Life
1993 Mitzi Roth (gościnnie)
5.8
Kłopoty z facetami
Man Trouble
1992 Mitzi Roth (gościnnie)
6.9
Na zachód
Into the West
1992 Mitzi Roth (gościnnie)
8.3 1992 Mitzi Roth (gościnnie)
6.6
Przystojniak
Johnny Handsome
1989 Mitzi Roth (gościnnie)
7.4
Morze miłości
Sea of Love
1989 Mitzi Roth (gościnnie)
7.8
Sjesta
Siesta
1987 Mitzi Roth (gościnnie)
8.0
Poza prawem
Down by Law
1986 Mitzi Roth (gościnnie)
5.0
Trauma
Terminal Choice
1985 Mitzi Roth (gościnnie)
6.5
Harry i syn
Harry and Son
1984 Mitzi Roth (gościnnie)
9.0
Straszliwy Joe Moran
Terrible Joe Moran
1984 Mitzi Roth (gościnnie)
5.8
Niezwykłe zmiany w ostatniej chwili
Enormous Changes at the Last Minute
1983 Mitzi Roth (gościnnie)
7.5 1982 Mitzi Roth (gościnnie)
9.3 1982 Mitzi Roth (gościnnie)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Ellen Barkin filmy Ellen Barkin najlepsze filmy Ellen Barkin zdjęcia Ellen Barkin galeria Ellen Barkin biografia Ellen Barkin nominacje Ellen Barkin nagrody i wyróżnienia Ellen Barkin filmografia Ellen Barkin aktor
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.