Edward Dziewoński
Data urodzenia: 1916-12-16
Miejsce urodzenia: 2002-08-17
Stan cywilny: Moskwa, Rosja

Biografia:
Niewielu pamięta, że ten wybitny aktor był nie tylko doskonałym kabareciarzem, ale również aktorem dramatycznym. Przez wiele sezonów występował w warszawskim Teatrze Współczesnym, gdzie zagrał m. in. w pamiętnej "Karierze Arturo Ui" B. Brechta w doskonałym towarzystwie : Tadeusza Łomnickiego, Mieczysława Czechowicza, Aleksandra Bardiniego. Wystąpił również w "Eroice" A. Munka, w wielu popularnych serialach, m. in. "Wojnie domowej", "Czterdziestolatku", "Czterdziestolatku. 20 lat później", "Wielkiej miłości Balzaka", "Paziach". W filmie po raz ostatni pojawił się w "Strasznym śnie Dzidziusia Górkiewicza". Zajmował się także reżyserią, w dużej mierze w Teatrze TV. Był aktorem Teatru Narodowego, Współczesnego, Ludowego, Komedii oraz dyrektorem Teatru Kwadrat. Występował w Kabarecie Starszych Panów, był też założycielem, dyrektorem, reżyserem i jednym z aktorów "Kabaretu Dudek", sam zresztą przez kolegów nazywany był Dudkiem. Jego smierć jest niepowetowaną stratą dla polskiej kultury.
9.0
Oceń tą osobę:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Galeria

Brak zdjęć.

Nagrody i nominacje

Brak nagród oraz nominacji.

Wyreżyserował następujące filmy

Filmografia

Ocena Tytuł Data produkcji Wystąpił jako
5.4 1993 Zdzisław "Dzidziuś" Górkiewicz
5.8 1993 Starszy pan w parku, właściciel drzewa (gościnnie)
7.8 1989 Doktor Johannes Karabatius
7.0 1984 Adam Bzowski
7.2 1975 lektor
7.4 1974 Adwokat Beka
7.4 1968 (różne głosy) (niewymieniony w czołówce)
7.7 1965 Właściciel "Korka" (gościnnie)
6.7 1964 Redaktor Michał Żelazkiewicz
8.1 1957 Adam Bzowski
6.8 1956 Jan Ulanicki, wiceminister rolnictwa
6.6 1953 Przewodnik po Warszawie
7.9 1946 Gestapowiec przeprowadzający rewizję u Tokarskich(niewymieniony w czołówce)

Komentarze

Bądź pierwszy i załóż nowy temat...

Tagi

Edward Dziewoński filmy Edward Dziewoński najlepsze filmy Edward Dziewoński zdjęcia Edward Dziewoński galeria Edward Dziewoński biografia Edward Dziewoński nominacje Edward Dziewoński nagrody i wyróżnienia Edward Dziewoński filmografia Edward Dziewoński aktor Edward Dziewoński reżyser Edward Dziewoński scenarzysta
eonline

Copyright © 1998-2011 Eonline. Wszelkie prawa zastrzeżone.